Masterplan Fiets voor woon-werkverkeer in haven van Zeebrugge

Burgemeester en havenvoorzitter Dirk De fauw, CEO ad interim van de haven Rick Goetinck en gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe investeren in fietssnelwegen voor woon-werkverkeer in de haven van Zeebrugge. © RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Met fietssnelwegen rond en doorheen de achterhaven, willen het stadsbestuur, de provincie en het havenbestuur het gebruik van de fiets stimuleren. Blikvanger is de bouw van een nieuwe brug met vrijliggende fietsstrook over het Verbindingsdok nabij Tropicana.

Tien jaar geleden werd het eerste Masterplan Fiets voor de haven van Zeebrugge gelanceerd. Dat omvatte 50 kilometer fietswegen waarvan 20 kilometer in de haven zelf. “Van de oorspronkelijke 54 acties bijna de helft gerealiseerd. Daarin zitten onder meer het fietspad Zwankendamme-Lissewege en de doorsteken onder de snelweg A11”, zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Drie trajecten

“Niemand vermoedde toen dat de elektrische fiets zo’n grote doorbraak zou kennen en dat er zulke woon-werkfiles zouden ontstaan. Daarom zijn nu rond en doorheen de haven drie trajecten voor fietssnelwegen geselecteerd: de F34 langs de kust, de F31 van Brugge naar Zeebrugge en de F311 langs het Leopoldkanaal. De Vlaamse regering heeft een budget gepland en ook namens de provincie dragen we bij.”

Behalve een ‘ruit’ van fietssnelwegen rond de achterhaven, komt er ook een binnenweg dwars doorheen de westelijke achterhaven. Dit jaar starten de werken voor het fietsvriendelijk heraanleggen en met een brug verbinden van de Jozef Verschaveweg en de Koffieweg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.