Massale opkomst voor rondleiding in AZ Groeninge

Op de officiële opening waren heel wat prominenten aanwezig. © AXV
Axel Vandenheede

Zaterdag vond de officiële opening van AZ Groeninge, campus Kennedylaan plaats. Dit ging gepaard met speeches, een feest en een pak rondleidingen.

Voor die uitgebreide rondleidingen daagden in totaal zowat 2.000 geïnteresseerden op. Zij kregen een unieke blik achter de schermen van het ziekenhuis dat op deze campus 1.051 bedden telt. Op de campus Reepkaai, waar enkele afdelingen geriatrie zijn, gaat het om 100 bedden.

Ook warme zorg

“We zijn blij verhuisd te zijn”, stelde ceo Inge Buyse. “We kunnen de patiënt meer comfort aanbieden, de infrastructuur is beter… We kunnen hier met andere woorden hoogkwalitatieve zorg aanbieden. Maar dat moet gepaard gaan met warme zorg en ook daaraan besteden we veel aandacht binnen AZ Groeninge.”

Philippe De Coene, voorzitter van de raad van bestuur, benadrukte het belang van de medewerkers. “AZ Groeninge telt ongeveer 2.800 medewerkers en 250 artsen, maar ook 170 vrijwilligers. Die laatsten zijn onmisbaar.”

“Ik snap niet dat sommigen zeggen dat materniteiten massaal dicht moeten” – Hilde Crevits

“Ook belangrijk is de patiëntveiligheid en -betrokkenheid. Wat veiligheid betreft: in kreeg het ziekenhuis een JCI-accreditatie als eerste niet-universitair ziekenhuis van België. In 2016 kregen we een heraccreditatie en eind dit jaar komt er een extra onderzoek.”

“Qua betrokkenheid vullen maandelijks 1.300 patiënten een evaluatieformulier in. We leren daar veel uit. Een van de punten die regelmatig terugkeert, is de wandelafstand. We zullen een 100-tal van die concrete punten in een actieplan gieten.”

Massale opkomst voor rondleiding in AZ Groeninge

Op de opening vertegenwoordigde Hilde Crevits de Vlaamse regering. “Toen ik hier aankwam, was ik een beetje overweldigd: je hebt niet het geval dat je aankomt bij een ziekenhuis. Want het gaat om een laagbouw met een rustige ritmiek.”

1.830 baby’s

“Ik heb enkele cijfers bekeken van het ziekenhuis voor 2016: 391.000 consultaties, meer dan 70.000 opnames én 1.830 baby’s. Ik ging het eerst niet zeggen, maar ik doe het toch: het idee dat materniteiten en afdelingen pediatrie massaal gesloten moeten worden, daar kan ik persoonlijk niet begrijpen…” In april van dit jaar stelde CM-voorzitter Luc Van Gorp dat 1 op 4 ziekenhuizen makkelijk dicht kan en dat er bovendien gesnoeid moet worden in het aantal hartcentra, spoeddiensten en materniteiten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier