Massale belangstelling voor opgravingen leprozerie in Ieper

© TP
Redactie KW

Meer dan 800 mensen kwamen afgelopen zaterdag naar de archeologische site achter de kerk van het Ieperse dorp Sint-Jan. Ze kregen er rondleidingen van archeologen op de site en konden heel wat resten bezichtigen.

“Dit was de laatste kans voor het publiek om deze unieke site te bezoeken“, zegt Sofie Vanhoutte, archeoloog bij het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. “Het was een enorm succes met veel volk en prachtig weer. Het publiek was heel aandachtig en geïnteresseerd. We hadden dubbel zoveel volk in vergelijking met de eerste opendeurdagen in juni.” De opgravingen van de middeleeuwse leprozerie en het bijhorende kerkhof duren nog tot eind oktober.

“Het wordt nog pittig om die deadline te halen. Er worden na de opgraving van ongeveer 100 skeletten nog altijd resten van lepralijders blootgelegd. Tijdens de rondleidingen hadden we het over ‘lachende’ skeletten, want ze hebben een openstaande mond doordat de schedels op hun zijkant vielen na de verrotting.” De skeletten worden opgenomen in een internationaal onderzoeksproject.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier