Mascotte van kinderboerderij in Oostende sterft nadat bezoekers haar verkeerde voeding geven

Donovan en de andere medewerkers rouwen om het verlies van Sofie.©Jeffrey Roos JR
Donovan en de andere medewerkers rouwen om het verlies van Sofie.©Jeffrey Roos JR
Jeffrey Roos

Kinderboerderij De Lange Schuur in Oostende is in diepe rouw. Sofie, het populaire geitje en de mascotte van de kinderboerderij is gestorven aan een hersenvliesontsteking. “Vermoedelijk gaven bezoekers verkeerde voeding waardoor Sofie gestorven is”, klinkt het.

Sofie kwam twee jaar geleden op de kinderboerderij terecht nadat de eigenaars een opvangplaats zochten voor het geitje. De mama van Sofie had het diertje afgestoten. “Greta, onze conciërge, stond nachtenlang klaar om Sofie te voederen om haar erdoor te helpen”, vertelt boer Donovan. “Ze was nog prematuur toen ze hier toekwam. Sofietje kwam erdoor en groeide uit tot het populairste diertje op onze boerderij. Ze herkende bepaalde bezoekers en ook aan ons was ze zeer aanhankelijk.”

Vermoedelijk verkeerde voeding

Dinsdag kreeg Donovan van de vrijwilligers die de dieren voederen te horen dat het niet zo goed ging met Sofie. “Sofie’s buik was gezwollen en ik dacht eerst dat ze geconstipeerd was en nam onmiddellijk contact op met onze dierenarts”, gaat Donovan verder. “Toen onze dierenarts aankwam hing haar kopje al scheef en dat bleken symptomen van hersenvliesontsteking te zijn. Met medicatie had ze 50 procent kans om er toch nog door te komen. Maar al snel ging het met Sofie de verkeerde kant uit.”

Sofie overleed diezelfde dag nog. “De laatste tijd merken we dat meer en meer mensen voeding mee brengen zoals brood om aan onze dieren te geven. Die mensen bedoelen dat ongetwijfeld goed, maar eigenlijk doen ze daar meer kwaad dan goed mee. Volgens de dierenarts is in de meeste gevallen verkeerde voeding de oorzaak van een hersenvliesontsteking bij geiten, koeien en schapen. Vermoedelijk is de verkeerde voeding ook Sofie fataal geworden”, aldus Donovan.

Niet voederen!

Alle vrijwilligers en medewerkers van de kinderboerderij zijn er het hart van in. “Sofie was een deel van ons, haar overlijden heeft ons diep geraakt”, zegt Donovan met een diepe zucht. “We proberen de mensen erop attent te maken dat ze onze dieren niet mogen voederen. Onze dieren hebben een strak voedingsschema, net omdat verkeerde voeding grote gevolgen kan hebben. We willen dan ook met aandrang vragen om geen voeding meer mee te brengen en aan onze dieren op de boerderij te geven. We weten dat kinderen dat enorm leuk vinden, maar het komt de gezondheid van onze dieren niet ten goede.”

Wie toch graag de dieren wil voederen kan dat tijdens de verschillende schoolvakanties. De Lange Schuur organiseert dan op regelmatige basis een voederronde voor het brede publiek. Meer info op de website www.delangeschuur.be .

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.