Mary-Greet Pintelon (35) helpt vrouwen met borstkanker: “Mooie tepelhoftatoeage is kers op de taart na borstreconstructie”

Mary-Greet Pintelon zorgt met Skintastic voor medische pigmentatie. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Mary-Greet Pintelon zorgt met Skintastic voor medische pigmentatie. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Verpleegkundige Mary-Greet Pintelon is bij haar thuis gestart met Skintastic. In haar praktijk geeft ze vrouwen die een borstconstructie ondergingen dat laatste waardoor ze zich weer 100 procent vrouw voelen: een tepelhoftatoeage. “Als een vrouw bij mij terechtkomt, heeft ze al veel meegemaakt.”

Mary-Greet Pintelon (35) uit de Lodewijk van Malestraat werkt in het operatiekwartier van AZ Sint-Jan. Het is daar dat ze in contact komt met vrouwen die hun borsten laten amputeren of reconstrueren.

“Na een borstconstructie is de nieuwe borst aanwezig, maar die heeft nog geen tepel. In een latere fase kan er een tepelreconstructie volgen, maar de tepel heeft dan gewoon de kleur van de huid. Veel vrouwen voelen zich daarna toch nog wat onzeker of willen zichzelf graag terug 100 procent vrouw voelen. Zij vinden de oplossing in dermato-pigmentatie of het tatoeëren van het tepelhof.

“Dat heeft mij ertoe aangezet om deze techniek aan te leren in gespecialiseerde centra. Verschillende plastische chirurgen bevelen mij ondertussen aan voor medische cosmetica.”

Bij haar thuis in de Lodewijk van Malestraat is Mary-Greet gestart met Skintastic. “Ik ontvang de vrouwen in een warme, huiselijke sfeer. Het voelt voor hen ook comfortabel aan dat ik verpleegkundige ben. Als ze bij mij terechtkomen, hebben ze al heel veel meegemaakt. De kankerdiagnose, de behandeling, hun borsten verliezen, een reconstructie van de borsten, een reconstructie van de tepel,… Al zijn er ook vrouwen die geen borstkanker kregen, maar preventief hun borsten laten wegnemen.”

Een tepeltatoeage moet de werkelijkheid benaderen

“Maar ik ben dus de laatste in de rij. Voor deze vrouwen is een dubbele tepelhoftatoeage echt de kers op de taart. Na de borstreconstructie volgt pas een half jaar later de tepelreconstructie en dan nog een half jaar later kan er pas een tepelhoftatoeage komen. Ze moeten er dus een tijdje op wachten.”

Iets groter of kleiner

Een tepelhoftatoeage valt niet te vergelijken met een gewone tatoeage. “De diepte van de tatoeage bepaalt de kleur. En die moet uiteraard goed zitten, want we willen dat de tepelhoftatoeage de werkelijkheid perfect benadert. Dikwijls heeft de vrouw in kwestie een foto mee van hoe haar tepels er vroeger uitzagen, maar niet altijd. Er zijn ook dames die hun tepelhof iets kleiner of groter willen of in een iets andere kleur.”

Ook Mary-Greet moet voorlopig opnieuw de deur sluiten van haar zaak. “Ik doe dan wel medische pigmentatie, toch valt dit ook onder schoonheidszorgen. Ik vind het vooral heel jammer voor de vrouwen die hun tepelhoftatoeage of de bijwerking ervan weer uitgesteld zien.”

Op de foto hiernaast zien we een work in progress van Mary-Greet. “Dit tepeltje moet nog eens bijgewerkt worden, maar je ziet al duidelijk hoe het er straks zal uitzien. Je ziet op de ongetatoeëerde borst dat er geen tepeltje meer is. Door het littekenweefsel is de nieuw gecreëerde tepel wat ‘platgetrokken’. Door met 3D-schaduweffecten te werken, krijg je optisch toch het beeld dat er een tepel aanwezig is.”

Mary-Greet is ook gespecialiseerd in andere behandelingen, zoals het wegwerken van littekens en permanente make-up.

Info: www.skintasticbrugge.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.