Martine Tanghe dan toch geen ereburger van Kortrijk

Vorige week nam journaalanker Martine Tanghe (65) definitief afscheid van de kijkers. Na 42 jaar als nieuwslezer bij de VRT gaat ze met pensioen. Nawal Maghroud, fractieleider voor SP.A in de Kortrijkse gemeenteraad hoopte haar tot ereburger van de stad te benoemen. Maar een bescheiden Martine bedankte vriendelijk voor de eer.

Martine Tanghe© VRT
Martine Tanghe© VRT

Het allerlaatste Journaal van Martine Tanghe (65) leverde vorige week een kijkcijferrecord op: meer dan twee miljoen mensen namen samen afscheid van het VRT-icoon. Ook Nawal Maghroud, SP.A-fractieleider in de gemeenteraad van Kortrijk, zat aan haar televisiescherm gekluisterd en keek vol bewondering naar Martine Tanghe.

Harten gewonnen

Zoals bekend liggen de roots van Martine Tanghe in de Kortrijkse deelgemeente Bissegem . Het afscheid van het journaalanker inspireerde Nawal Maghroud in dat opzicht tot een opmerkelijk voorstel. “Martine Tanghe, geliefd door velen en een vaste waarde op onze televisie. Als journaliste kwam ze terecht in een mannenwereld en heeft ze zich ontplooid tot een waar fenomeen in Vlaanderen”, stelt Nawal op Facebook. “Laatst hebben met z’n allen afscheid van haar genomen en zei ze: alles komt goed. Jazeker Martine, alles komt goed. Onze harten heb je alvast gewonnen.”

“Martine staat gekend als een sterke madam, gepassioneerd door de Nederlandse taal en met roots in Bissegem. Om die reden wil ik in de volgende gemeenteraad voorstellen om Martine Tanghe ereburger te maken van onze stad”, klonk het.

Het voorstel kon meteen op heel wat enthousiasme rekenen, ook binnen het Kortrijkse stadsbestuur. De kans leek dan ook groot dat Kortrijk snel een ereburger rijker zou zijn. Maar tijdens de meest recente gemeenteraad op maandagavond, bleek dat toch niet het geval te zijn.

Bedankt maar neen bedankt

Via burgemeester Ruth Vandenberghe liet Martine weten zeer vereerd te zijn om de vraag te krijgen. “Maar ze gaat er toch liever niet op in”, aldus de burgemeester. Helemaal onverwacht is dat antwoord niet. Martine staat bekend als een erg bescheiden vrouw die liever uit de spotlight blijft.

(AN/OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.