https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Martine Fournier over politiek afscheid: “Corona heeft mijn keuze bevestigd”

Martine Fournier: “Ik vertrek zonder rancune. De waardering krijgen van de mensen en het deksel op de neus? Het zijn zaken die erbij horen.” © Christophe Lefebvre
Redactie KW

Van “Dit nieuws slaat in als een bom!” tot “We hadden het zien aankomen.” Het nieuws dat voormalig burgemeester Martine Fournier (56), boegbeeld van de CD&V partij en Meens stemmenkanon, afscheid neemt van de politiek werd meteen het gespreksonderwerp van de grensstad. De politica blikt terug op een mooi parcours binnen zowel de gemeentelijke als federale politiek, op haar eigen manier. “De grootte, omvang of gevoeligheden van bepaalde dossiers die ik moest behandelen, verdwijnen in het niets bij de warmte die ik kreeg van de mensen”, klinkt het bij de politica.

Het persbericht waarmee haar afscheid werd aangekondigd was sec, maar duidelijk. Martine wilde zich meer gaan toeleggen op haar gezin, haar familie en wil vooral opnieuw een rol van betekenis gaan spelen voor de Meense ondernemers. “Het is geen beslissing die ik zomaar heb genomen. Het is al langer dan vandaag dat ik voor mezelf had uitgemaakt dat ik de politiek misschien vaarwel moest zeggen.”

“Ik heb het eerst afgetoetst in mijn persoonlijke omgeving om dat nadien ook bij enkele politieke vrienden op tafel te gooien. In 2024 word ik 59 jaar, absoluut niet oud, maar wel tijd om me met andere dingen bezig te gaan houden.”

Corona

Martine blikt terug op de afgelopen periode waarbij corona een doorslaggevende rol in heeft gespeeld.

“Ik was burgemeester, ik was parlementair en ik was politiek erg gedreven”, verklaart ze. “Mijn dag begon om 7 uur ‘s morgens en was zelden voor 23 uur afgelopen. De weekends waren gevuld met evenementen en in het beste geval had ik op zondag enkele uurtjes die ik aan mijn gezin kon besteden.”

“Toen ik de burgemeesterssjerp uit handen moest geven, kwam meteen heel wat tijd vrij en toen de coronacrisis genadeloos toesloeg, viel het leven stil. Het werd een moment van bewustwording, het besef dat ik een ander pad moest kiezen. Toen de vergaderingen zich opnieuw op gang trokken, gebeurde alles digitaal, wat me dagelijks 4 uur fileleed bespaarde. Eigenlijk had ik toen al uitgemaakt dat ik de politiek vaarwel zou gaan zeggen.”

Nationale politiek

Haar einde in de gemeentepolitiek volgt weldra, die in de nationale politiek pas in 2024. “Een bewuste keuze”, gaat Martine verder. “Het zou erg misplaatst zijn om in Menen actief te blijven om dan kort voor de verkiezingen doodleuk mijn vertrek aan te kondigen. De partij moet zich klaar kunnen maken en zich kunnen herstructureren om met jong en fris talent zich te kunnen profileren.”

“Ondertussen kan ik terug naar mijn roots, de wortels waardoor alles is kunnen groeien. Voor ik me lanceerde in de politiek was in erg betrokken bij de Meense handelaars en ondernemers, een rol die ik nu weer zal opnemen. Ik ben en blijf een kind van de grensstad en zal dat nooit onder stoelen of banken steken. De vrijgekomen tijd zal ik volop spenderen in eigen stad.”

Zonder rancune

Martine Fournier die als politica nooit de band met de mensen verloor, kan nog altijd rekenen op een solide achterban. Diezelfde achterban bleef hopen op een terugkeer van ‘hun’ Martine naar het politieke voorfront in Menen. “2018 is op die manier meteen ook het mooiste en meest trieste moment geweest uit mijn loopbaan”, sluit ze af.

“Ik haalde er een recordaantal stemmen, een onbeschrijfelijk gevoel uiteindelijk. Zoveel mensen die in je geloven, zoveel mensen die naar je kijken met ogen vol verwachtingen. Kort na de uitslag werd ik naar de oppositie verwezen, wat zorgde voor een schokgolf in de gemeente. Toch stap ik uit de politiek zonder rancunes, zonder het gevoel kwaad zijn. Ik ben niet gefrustreerd want dit is nu eenmaal de politieke wereld. De waardering krijgen van de mensen en het deksel op de neus? Het zijn zaken die erbij horen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten