Martine Eggermont: “Wees positief en pluk de dag”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Martine. Nu is ze gepensioneerd, maar vroeger had ze haar eigen zaak samen met haar man.

Die maandag struint Martine Eggermont zoals elke week op de markt rond om er groenten en fruit in te slaan voor de hele week. Ze zou ook eens vlees of vis durven mee te nemen. Al hoeft ze niet echt iets te kopen om er graag te zijn. Het heeft met die ouderwetse gezelligheid te maken. Mensen die hun tijd nemen om naar de roepende marktkramers te luisteren. Martine is een mensenmens. Dat merk je meteen. Ze is afkomstig van Roeselare, waar ze destijds met haar man een zaak had in publiciteitsartikelen en relatiegeschenken.

“Vroeger werden er veel meer cadeautjes uitgedeeld, firma’s gaven nieuwjaarsgeschenken aan hun klanten ook,” herinnert ze zich. Maar de tijden zijn killer geworden, zo merkt Martine op. “Het is een jaar of vijftien dat ik in Kortrijk woon. Ik ben hier terechtgekomen door familiaire en zakelijke omstandigheden,” zegt ze. “Ik woon graag in Kortrijk, het is ee mooie stad geworden. Ik voel me hier goed en ik wil hier ook blijven. Maar als vrouw voel ik me ‘s avonds niet meer zo op mijn gemak. Dat is niet alleen in Kortrijk het geval, je voelt overal dat er soms gevaar in de lucht hangt.. Komt misschien wel een beetje door het nieuws op tv. Ik betrap me er in ieder geval op dat ik terughoudender geworden ben, en dat ik sneller achterom kijk. De tijden veranderen.”

Niet dat ze nergens meer op haar gemak is. “Ik kom graag in cafeetjes waar je als vrouw alleen kunt binnengaan. En in de zomer geniet ik ervan om op een terras te zitten in het zonnetje. Daar is de drempel om binnen te gaan sowieso een stuk lager.”

Gevraagd naar haar favoriete plekjes noemt ze Cibo, hier op het Schouwburgplein. Daar kwam ik heel graag. Maar je kunt me ook tegenkomen in het Eilandje, dichtbij de Broeltorens. Dat is ook heel aangenaam om te zitten. En de Nata op de Markt vind ik ook heel leuk. En Viva Sara natuurlijk. Dat zijn plekken waar je ook eens iemand kunt tegenkomen met wie je samen een koffietje kunt drinken.”

Martine noemt zichzelf ondernemend en dynamisch. “Ik ben nogal een zelfstandige vrouw. Ik probeer iedere dag inhoud te geven en een warm gevoel te hebben. Dat is belangrijk. En is het een keer een slechte dag, dan wordt het morgen weer beter. Eigenlijk moet je jezelf altijd blijven oppeppen.”

Haar kokette voorkomen is geen toeval. “Ik zorg er elke dag voor dat ik er goed uitzie. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen. Het helpt om je goed te voelen. Je voorkomen is belangrijk als vrouw.”

Of ze nog een mededeling heeft voor de mensheid? “Neen,” zegt ze, en bedenkt zich meteen. “Wees positief en pluk de dag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.