Martin Van Walleghem is een van de 60 vrijwilligers in AZ Delta Rumbeke

Martin Van Walleghem in zijn nieuwe werkhabitat. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Martin Van Walleghem (61) is deze week ook gestart als vrijwilliger in de keuken van AZ Delta. “Vier namiddagen per week help ik bij de afwas”, aldus de gepensioneerde Roeselarenaar. “Ik ben blij zo de zorgsector wat te ondersteunen.”

Het is nog wat zoeken in de catacomben van AZ Delta als we Martin Van Walleghem vergezellen naar zijn nieuwe werkplek. En dat op een woensdag, zijn vrije dag. “Op die dag geef ik nog les notenleer”, aldus Martin die bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine aan de slag was. “Op mijn 56ste moest ik bij het leger verplicht met pensioen.” Maar dat betekent niet dat hij tonnen vrije tijd heeft. “Ik help in het huishouden, werk graag in de tuin en ben veel met muziek bezig.”

Martin is ook nog dirigent bij Fanfare De Ware Vrienden in Eernegem. “Ook daar staat alles nu op een laag pitje, zeker na de nieuwe maatregelen.”

Dochter bij AZ Delta

Toen Martin hoorde dat AZ Delta op zoek was naar vrijwilligers, twijfelde hij eigenlijk niet lang. Het ziekenhuis is ook de werkplek van zijn dochter Marcia (nierdialyse) en schoondochter Sharon Vermote (logistiek spoedafdeling). Samen hebben ze overigens een zoontje Lenn (16 maanden) die natuurlijk de oogappel is van Martin en zijn echtgenote Martine Verkindere die in het Zwaanhof in Roeselare wonen. “Ik ken het reilen en zeilen in het ziekenhuis dus wel, het is geen onbekend terrein. Al moet ik zeggen dat je hier in Rumbeke wel verloren kan lopen, de gangen lijken allemaal op elkaar.”

Maar zijn engagement kent ook een persoonlijke insteek. “Ik ben ooit al een vijftal keren in AZ Delta moeten verblijven. Maar ik help liever, dan dat ik zelf geholpen moet worden. Door mijn opnames heb ik natuurlijk veel respect gekregen voor het zorgpersoneel. Nu is het mijn beurt om iets terug te doen.”

Karren door carwash

Hoewel Martin een vrij druk gezins- en sociaal leven heeft, maakt hij met plezier tijd vrij. “Geen tijd hebben, dat bestaat niet. Je moet tijd vrij maken. En dat heb ik nu dus gedaan. De komende twee weken help ik hier dus waar kan, daarna heb ik een weekje vakantie omdat mijn echtgenote ook niet moet werken. Daarna zien we wel of ze nog gebruik kunnen maken van mijn diensten.”

“Ik help liever dan dat ik zelf geholpen moet worden”

Martin mocht aan de slag gaan in de keuken, waar hij mee de afwas doet. “We staan er eigenlijk aan de band. Alle plateaus met afwas en etensresten komen op een kar toe. Wij nemen er de glazen, kopjes, bordjes… af. Het bestek mag blijven liggen, dat wordt met een grote magneet weggezogen. We zijn volledig beschermd met handschoenen, schort, mond- en hoofdkapje,… Maar als er een kar uit de Covid-afdeling komt, wordt dat nog eens vermeld. Dan letten we extra op. Alles wordt ook goed afgewassen en ontsmet. De karren gaan bijvoorbeeld nog eens door de ‘carwash’.”

“Ik start om 12.45 uur en omstreeks 16.45 uur zit mijn shift erop. Iedere middag vier uur. Het is best wel pittig, je staat ook voortdurend recht. Maar ik heb hier heel wat collega’s die me helpen en aanwijzingen geven.”

Angst om zelf besmet te geraken heeft Martin niet echt. “Ik hou me aan de regels, meer kan je niet doen.”

Anneleen D’hoop, facilitair domeinverantwoordelijke bij AZ Delta, is blij met de helpende handen van Martin. “Alle hulp is welkom, er zijn immers een aantal medewerkers uitgevallen.” In AZ Delta zijn op de vier campussen samen momenteel een 50-tal medewerkers buiten strijd door een coronabesmetting.

Al 60 vrijwilligers

Ondertussen meldden zich al een 60-tal vrijwilligers aan bij AZ Delta. “Mensen vanaf 18 jaar kunnen zich aandienen. Wie ouder is dan 65 jaar en dus tot een risicogroep behoort als het op Covid-19 aankomt, willen we beschermen en zij komen bijgevolg niet in aanmerking”, aldus Patrick Van Slambrouck, stafmedewerker personeel en organisatie-ontwikkeling bij AZ Delta. Een vrijwilliger kan vijf dagen per week komen helpen, maar ook wie één dag per week kan, is zeker welkom. De vrijwilligers bieden vooral hulp bij logistieke taken in keuken, magazijn en apotheek. “In functie van de beschikbare taken kun je ook je voorkeur uiten.”

De vrijwilligers werken volledig gratis, er zijn geen onkosten voorzien, maar ze mogen ‘s middags wel een middagmaal nuttigen in het ziekenhuis. “80 procent van de vrijwilligers zijn vrouwen. Het gaat om mensen die technisch werkloos zijn, bijvoorbeeld mensen uit de horeca, maar evengoed studenten, een kapster, boekhouder, jurist… Die mensen doen dat met heel wat enthousiasme en zijn blij hun steentje te kunnen bijdragen aan de zorgsector. In naam van al onze patiënten en medewerkers willen wij alle vrijwilligers heel erg bedanken voor hun solidariteit en gedrevenheid om ons als groot ziekenhuis bij te staan.”

Kandidaten kunnen zich melden op extrapersoneelcorona@azdelta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier