Martin De Brabandere verzamelt álles over Tielt: “Suske en Wiske-tekening van Hallentoren als pronkstuk”

Martin De Brabandere tussen zijn ondertussen erg uitgebreide collectie.©WMe by Wouter Meeus WME
Martin De Brabandere tussen zijn ondertussen erg uitgebreide collectie.©WMe by Wouter Meeus WME
Philippe Verhaest

Jarenlang legde Martin De Brabandere een indrukwekkende collectie Coca-Colamemorabilia aan, maar nu heeft de bekende Tieltenaar een nieuwe passie gevonden. De man verzamelt sinds anderhalf jaar letterlijk alles wat met Tielt te maken heeft. “Ons interieur wordt stilaan gedomineerd door de Hallentoren”, glimlacht hij.

Al sinds zijn achttiende heeft Martin De Brabandere (62) de verzamelmicrobe stevig te pakken. Samen met zijn echtgenote Sonja Bauwens (52) woont hij in de Bruggestraat, na een carrière van 36,5 jaar bij de groendienst van de stad Tielt. “Ik heb mijn job altijd doodgraag gedaan”, zegt hij. “Maar thuis kon ik me uitleven met mijn verzamelingen.”

Martin legde de voorbije decennia een erg uitgebreide collectie Coca-Colaspullen aan. “Noem het en ik had het”, glundert hij. “Van speciale flesjes en glazen over folders en rugzakken tot de begin jaren 2000 hyperpopulaire gsm-toestellen die je bij elkaar kon sparen. Daar had ik er zelfs vier van.”

“Van een art-decolamp met Tieltse taferelen zijn er slechts 75 gemaakt”

Twee jaar geleden verhuisden Martin en Sonja naar een kleinere woonst en deed hij zijn hele verzameling van de hand. “Met spijt in het hart”, geeft hij toe. “Maar ik wilde ze ook niet in kartonnen dozen opbergen en op zolder stockeren. Daarom heb ik alles aan collega-verzamelaars verkocht. In onze vorige woning was alles over verschillende kamers uitgestald, hier heb ik daar de plaats niet voor.”

Kringwinkels

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en voor Martin het goed en wel besefte, was hij opnieuw aan het verzamelen. “Al gooi ik het nu over een iets andere boeg”, glimlacht de papa van Remco (34) en Femke (31) en opa van Jony (8), Remy (6) en Nina (7). Sinds anderhalf jaar verzamelt hij alle wat met Tielt te maken heeft. “Alles is gestart met een klein schildje uit de jaren zeventig. Dat kregen mijn ouders, die toen de bloemenzaak Flora in de Hoogstraat runden, omdat ze een etalagewedstrijd hadden gewonnen. Ik was van plan om enkele andere afbeeldingen van de Hallentoren aan dat eerste plaketje toe te voegen, maar onderweg is het wat uit de hand gelopen”, grijnst Martin.

Ondertussen is de inkomhal van hun knusse woonst omgetoverd tot een soort mini-museum over Tielt. Glazen van de Tieltse Europafeesten, bierkruiken van het Sint-Jozefscollege, tal van objecten die het logo van stad Tielt dragen en vooral veel Hallentorens. Érg veel Hallentorens. “De parel aan onze Tieltse kroon domineert stilaan ons hele interieur. Wat kan ik zeggen? Ik ben een geboren en getogen Tieltenaar, heb mijn hele carrière bij de stad gewerkt… Deze stad zit diep in mijn hart.”

Ook enkele flesjes van de ter ziele gegane Tieltse Brouwerij Loosvelt sieren Martins verzameling.© WME
Ook enkele flesjes van de ter ziele gegane Tieltse Brouwerij Loosvelt sieren Martins verzameling.© WME

Aanvankelijk ging Martin op rommelmarkten op zoek naar nieuwe hebbedingetjes, maar nu die door de coronacrisis niet georganiseerd kunnen worden, slaat hij steeds vaker zijn slag op het wereldwijde web en Kringwinkels. “Ik loop haast dagelijks binnen in de Kringwinkel van Tielt, maar trek ook naar Izegem, Roeselare, Beernem en Torhout. Daar vind je af en toe wel verborgen schatten. Steeds meer mensen weten ondertussen dat ik alles over Tielt verzamel en schenken me ook zaken.”

Zijn duurste object is een schilderij van hoe kan het ook anders de Hallentoren van de hand van de Tieltse schilder Frans Rubens. “Daar heb ik 350 euro voor betaald. Het kreeg een ereplaats in onze woonkamer en ik kan er uren naar blijven kijken. Het werk werd eerst aan de stad aangeboden, maar die toonde geen interesse. Maar voor de rest van mijn collectie haal ik telkens amper enkele euro’s boven. Wat voor veel mensen in de weg ligt, krijgt hier een mooi plekje. Mijn pronkstuk is echter een tekening van Suske en Wiske bij de Hallentoren. Als stripfanaat hecht ik daar erg veel waarde aan. Een uniek exemplaar dat ik nooit zal verkopen. Maar ik ben ook trots op de art-decolamp met Tieltse taferelen in de kap. Daar zijn er slechts 75 van gemaakt.”

Sigarenbanden

Hoewel zijn verzameling ondertussen uitgebreid lijkt, mist Martin nog een paar zaken. “Ik ben nog op zoek naar sigarenbanden van Tielt en er bestaan ook luciferdoosjes van onze stad. Tot nu heb ik die nog niet op de kop kunnen tikken. Af en toe sta ik ook nog versteld van wat er allemaal gemaakt is. Vooral de dingen uit vervlogen tijden doen je snel wegdromen. En bij elke vondst, hoe groot of klein die ook is, voel ik me nog zo blij als een kind. Dit is mijn lang leven. Als ik er niet meer ben, is de verzameling voor mijn kinderen.”

Na een jaar vol coronaperikelen mist Martin wel zijn uitjes naar rommelmarkten in de regio. “Ik hou enorm van de sfeer die er hangt. Struinen langs de standjes, snuisteren naar verloren gewaande schatten… Heerlijk. Wat mij betreft, mogen ze die morgen weer opstarten. Dan kan mijn collectie rustig verder aangroeien.”

Martin heeft ook een paar bierkruiken van het Sint-Jozefscollege in zijn bezit.© WME
Martin heeft ook een paar bierkruiken van het Sint-Jozefscollege in zijn bezit.© WME

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.