Martha Rommel uit Kuurne viert haar honderdste verjaardag

Martha Rommel.©ELS DELEU ED
Martha Rommel.©ELS DELEU ED
Annelies Nollet

Martha Rommel werd geboren op 26 maart 1921. Dat maakt haar sinds kort een eeuweling. Martha noemde Kuurne bijna haar hele leven haar thuis en woont sinds een drietal jaar in de Korenbloem in Kortrijk. Haar verjaardag werd er in beperkte kring gevierd.

Martha werd geboren in de Kuurnesteenweg in Kortrijk als vierde dochter in een gezin van vijf dochters. Haar ouders waren Cyril Rommel en Rachel Meersman.

Longontsteking

Haar vader diende vier jaar in het leger, waarvan twee jaar als brievendrager in de loopgraven tijdens de oorlog van 1914-1918. Zijn oudste dochter werd geboren kort na zijn vertrek naar het front. Zes jaar later werd Martha Rommel geboren. Ze had een heel goed contact met haar vader en bewonderde hem voor zijn rechtvaardigheid.

Martha ging naar de kleuterschool in de St Eloois-school in haar geboortestad maar houdt daar maar weinig herinneringen aan over, buiten het feit dat ze daar eens als straf (ze had in haar broek geplast) tijdens de lesuren op de speelplaats werd buitengezet. Het was in volle winterperiode en zo hield ze daar een zware longontsteking aan over, het die was zo ernstig dat ze ‘berecht’ werd omdat men vreesde voor haar leven.

Naar de fabriek

Na een lang herstel begon ze haar lagere school met haar drie oudere zussen bij de ‘Paulientjes’. In de loop van haar zesde studiejaar werd ze van school weggehaald omdat haar moeder door een kwalijke val, niet in staat was om zorg te dragen voor het huishouden. Rond die periode verhuisde het gezin naar de Veldstraat in Kortrijk.

Na een zekere tijd nam haar moeder weer het huishouden in handen en werd zij, zoals haar oudere zussen, naar de fabriek gestuurd. Naar een confectiebedrijf waar ze na enkele jaren ontslagen werd.

Rond het jaar 1939, begin oorlogsperiode, liep ze door een val een ernstige breuk op aan haar voet. Ze hield er een blijvend letsel aan over. Een geluk bij een ongeluk want ze maakt kennis met de gekende kleermaker Victor in Kortrijk die haar een opleiding tot kleermaakster aanbood.

Ondergedoken

Rond die periode ontmoette ze ook haar toekomstige man in Kuurne. Ze huwden in de St Janskerk in haar geboortestad in 1943, in volle oorlogsperiode. Ze had zelf haar bruidsjurk gemaakt. Samen wonen kon niet meteen, want haar man leefde ondergedoken. Dag op dag één jaar later werd hun zoon geboren. De droom om met haar man, een brouwerszoon die altijd bij zijn vader had gewerkt, een eigen bierhandelszaak op te zetten, groeide en kreeg vorm.

In 1984 overleed haar man aan een hartziekte. Kort daarvoor was ze ook al haar zoon verloren bij een ongeval. Martha verhuisde en koos als alleenstaande voor een appartement in het centrum van Kuurne. In 2018 verhuisde ze naar de Korenbloem waar ze nu al een drietal jaren met dankbaarheid geniet van de warme, liefdevolle zorgen van bekwaam verzorgingspersoneel.

Elf achterkleinkinderen

Martha is op dit moment moeder van één nog in leven zijnde dochter, grootmoeder van vijf kleinkinderen en overgrootmoeder van elf achterkleinkinderen. Ze slijt haar dagen met veel interesse in hun levens en hun verhalen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.