Martha en Ter Cauchie kijken uit op het vernieuwde kerkplein van Moorsele

V.l.n.r. schepen Lobke Maes, Herman Bernaerts van bouwonderneming Ibens, directeur van WZC Sint-Jozef Joost Vandenbussche, LDC-centrumleider Henk Vandenbroucke, schepen Frank Acke, burgemeester Jan Seynhaeve en Jozef Vandenberghe en Bernard Bruggeman, beiden van woonzorgroep GVO bij de opening van Ter Cauchie en LDC Martha. © SLW
Stefaan Lernout

OC De Stekke heeft aan de overzijde van het vernieuwde kerkplein een nieuwe buur. De assistentiewoningen ‘Ter Cauchie’ – kassei in het West-Vlaams – en het Lokaal Diensten Centrum (LDC) Martha werden vorig weekend officieel geopend. Zo krijgt het kerkplein van Moorsele er weer een parel bij.

Amper 14 maanden duurde het om de bouw te realiseren. De gemeente Wevelgem en Woonzorggroep GVO, waar woonzorgcentrum Sint-Jozef en Ter Cauchie bijhoren, werkten dan ook goed samen om tot een snel resultaat te komen. Bij de opening werden geen lintjes doorgeknipt, maar wel een meerstammige zomereik geplant, die onder meer symbool staat voor kracht en duurzaamheid.

Martha van de Croone

De verschillende sprekers benadrukten tegelijkertijd de nood aan een hedendaags woonzorgcentrum en een LDC waar ouderen terecht kunnen voor sociaal contact en advies. “95 procent van de mensen die naar een WZC komen, zijn zwaar hulpbehoevend”, aldus gedelegeerd bestuurder van GVO Bernard Bruggeman. “Tachtig procent heeft te kampen met dementie. De gemiddelde verblijfsduur in een wzc daalt snel. Bovendien moeten we snel kunnen inspelen op grote zorgbehoevenden zoal diabetespatiënten of personen die na een val met een heupprobleem uit het ziekenhuis worden ontslagen. Zij kunnen door de nood aan zorg niet thuis terecht, maar kunnen wel even op adem komen in onze kortverblijven.”

Met LDC Martha krijgt het centrum van Moorsele er een bruisende ader bij

Moorsele kreeg na Wevelgem en Gullegem een eigen LDC, dat de gezellige naam ‘Martha’ meekreeg. “Genoemd naar de vroegere uitbaatster van De Croone en algemeen gekend als een warme vrouw”, zegt LDC-centrumleider Henk Vandenbroucke. “Een LDC streeft ernaar om de sociale cohesie te vergroten. Wij werken met vrijwilligers – we noemen ze sleutelfiguren – die onder meer mensen opzoeken die niet deelnemen aan het gemeenschapsleven en die proberen om hen in onze werking te betrekken. Zowat een derde van de mensen leeft alleen, in de steden en bij ouderen is dat aantal nog groter. Vereenzaming loert dan ook bij velen om de hoek.”

Tussen 40 en 47 euro

Ter Cauchie telt 26 assistentiewoningen. Stuk voor stuk prachtige en ruime kamers met aparte badkamer. Afhankelijk van de oppervlakte kosten ze tussen de 40 en 47 euro per dag. “De assistentiewoningen gaan in snel tempo de deur uit”, zegt directeur Joost Vandenbussche. “Momenteel zijn 17 woningen verhuurd.”

Een van de bewoners is Robert Desmet. Hij woonde al anderhalf jaar in de vroegere bouw en is nu een van de bewoners van Ter Cauchie. Meteen is hij ook een wandelend reclamebord voor de assistentiewoningen. Trots toont hij zijn grote slaapkamer en troont hij ons mee naar zijn terras met uitzicht op het kerkplein. Hij kan niet genoeg benadrukken hoe gelukkig hij is in zijn nieuwe omgeving.

Met LDC Martha krijgt het centrum van Moorsele er een bruisende ader bij, in het WZC kan je trouwens het lekkere biertje ‘Martha’ verkrijgen. Een reden te meer om eens binnen te springen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier