Mars voor meer veiligheid in Zeebrugge op 24 februari

De organisatoren van de mars: Jordy Commeyne, Kamiel Van Genechten en Peter Sysmans. © TVH
Stefan Vankerkhoven

Niet iedereen is opgezet met de beslissing van burgemeester Dirk De fauw om humaner om te gaan met transmigranten. Voor Jordy Commeyne, een gewezen havenarbeider, is het genoeg geweest. In samenwerking met Voorpost organiseert hij op 24 februari een ‘Mars voor Veiligheid’ in Zeebrugge.

Jordy Commeyne (37) uit Gistel is initiatiefnemer van de mars en krijgt hulp van Peter Sysmans (56) uit Pervijze, kringleider van Voorpost Westland. De enige Zeebruggenaar is ex-journalist Kamiel Van Genechten (63). Donderdagmorgen gaf de Brugse politie Jordy Commeyne de toestemming om de mars te organiseren.

“Door de recente uitspraken van burgemeester Dirk De fauw zal het aantal betogers toenemen. De fauw wil een humaner beleid voor de illegalen, maar houdt geen rekening met de veiligheid van zijn eigen volk”, zegt Peter Sysmans. Hij stond op de kieslijst van het Vlaams Belang in Diksmuide. Zijn Vlaams-nationalistische actiegroep Voorpost verzet zich tegen de “multiculturele eenheidsworst” en “de opmars van de islam in Europa”.

“Een infopunt voor illegalen in Zeebrugge heeft geen zin, want Europa verplicht de lidstaten om te oordelen over het asiel in het land waar ze op ons continent binnenkwamen. De administratieve rompslomp is groot. Ik hoorde van een politieman dat een illegaal die op een vliegtuig gezet werd, al terug in ons land was nog voor alle papieren ingevuld waren…”, aldus Peter Sysmans.

Transilligranten

“Veel Zeebruggenaren voelen zich onveilig”, zegt Kamiel Van Genechten, die ervoor kiest enkel zijn journalistieke schuilnaam te geven en niet met zijn echte naam in de krant wil staan. “Er zitten 15 illegalen in de Sint-Donaaskerk en buiten lopen er dagelijks 30 à 40 vluchtelingen rond. Mensen uit Eritrea, Irak en Syrië. Allemaal mannen van tussen de 16 en 30. Ik heb in al die jaren nog maar één vrouw gezien. De pastoor en de burgemeester zeggen dat ze omwille van hun geloof een humaner beleid willen voeren, maar dat is een drogreden. Ik ben atheïst en hoef u niet te vertellen welke gruwelijke misdaden zowel de katholieke kerk als de islam in naam van het geloof door de eeuwen heen gepleegd hebben.”

Als het over transmigranten gaat, spreekt Kamiel liever over transilligranten. “Want die migranten zijn illegaal en maken zich schuldig aan criminele feiten.”

De officiële, lokale politiecijfers tonen nochtans niet aan dat er veel misdrijven gepleegd worden door de vluchtelingen. “Er worden wel inbraken gepleegd, maar dat wordt door de politie doodgezwegen”, zegt Kamiel, de man achter de Facebookgroep Zeebrugge Zinkt. “En de illegale vluchtelingen stelen voedsel uit de GB. Een van hen probeerde de uitbaatster van een tankstation in Zeebrugge te verkrachten. Nu beweert zijn advocaat dat het om seks met wederzijdse toestemming ging. Dat is larie: ik arriveerde tien minuten na de feiten aan het tankstation. Het slachtoffer was in shock!”

Strafbaar

Peter Sysmans vult aan: “Burgemeester Dirk de fauw is een advocaat, hij weet dat illegalen hier onwettig verblijven. Hen helpen is ook een illegale daad en dus strafbaar! Met onze ‘Mars voor Veiligheid’ willen we de onveiligheid hoog op de politieke agenda zetten. De enige oplossing is dat Europa zijn buitengrenzen afsluit. Als Denemarken een muur kan bouwen om de Duitse varkenspest buiten te houden, waarom kan Europa dan niet hermetisch dicht?”

Initiatiefnemer Jordy Commeyne was zeven jaar havenarbeider in Zeebrugge, maar zoekt nu werk dichter bij huis, dat beter combineerbaar is met een gezinsleven. Waarom bemoeit een man uit Gistel zich met Zeebrugge? “Ik kom op voor de veiligheid van mijn gewezen werkmakkers, die al met stenen bekogeld zijn door transmigranten. Zelf was ik er getuige van dat een trucker vlak voor mijn auto vier illegalen uit zijn camion haalde, net voor hij een haventerminal opreed. Ik vond dat ik iets moest doen, want de onveiligheid in Zeebrugge neemt toe. Ik ben blij dat Voorpost mijn initiatief ondersteunt, want alleen kan ik het niet aan.”

Nazi-reacties

De Gistelnaar geeft tot slot nog mee dat hij zich distantieert van racistische reacties op zijn Facebookposts. Zo reageerde iemand met ‘Allemaal de gaskamer in, Hitler’ op een bericht over Molenbeek. “Ik ben niet opgezet met Naziposts”, zegt Jordy. “Ik distantieer mij dan ook volledig van zulke uitlatingen en heb die reacties verwijderd. Als iemand nog zo’n reactie post, dan gooi ik die persoon meteen uit mijn Facebook-vriendenkring. Ik begrijp dat sommige mensen kwaad zijn en ongenuanceerd reageren, maar dat is er over. Het is trouwens de bedoeling dat de mars ordentelijk en zonder incidenten verloopt.” (Stefan Vankerkhoven)

De Mars voor Veiligheid vindt plaats op zondag 24 februari, met start om 14 uur in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Voorpost nodigt Stefaan Sintobin van Vlaams Belang uit om te speechen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier