Marnix Theys’ speciale band met Markeplaats

“Markeplaats maakte mij tot wie ik vandaag ben”, zegt Marnix Theys. (TV)
“Markeplaats maakte mij tot wie ik vandaag ben”, zegt Marnix Theys. (TV)
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Elke week toont een Bekende Kortrijkzaan (BK) zijn of haar favoriete plekje in of rond Kortrijk. Een stek waar onze BK tot rust komt, herinneringen aan vastknoopt, wegdroomt of gewoon graag is. Deze week toont Marnix Theys ons de Markeplaats in, jawel, Marke.

Marnix Theys is coördinator bij Zuidwest en als programmator betrokken bij het stadsfestival Sinksen. In de Schouwburg in Kortrijk zorgde hij jaren voor het aanbod van comedy en circus. Voor zijn favoriete plekje kijken we richting Markeplaats in Marke. “Het eerste evenement dat ik organiseerde, vond hier plaats. Maar ook op deze locatie veranderden we ‘s nachts al mijmerend de wereld met onze vriendenclub”, zegt Marnix.

Kinderstoet

Marnix groeide op in de Marktstraat 22, in de schaduw van de kerk en met zicht op Markeplaats. Vanaf zijn 16 jaar was dit de ‘hangplek’ bij uitstek tijdens feestelijke weekends. “De zijkant van het botsautokraam was zowat de vaste hangplek tijdens de kermisweekends en nog later trokken we richting café De Middenstand dat zicht had op Markeplaats. De zondagavonden waren er na de thuiswedstrijden van de Markse volleybalclub, en vooral bij winst van de club, bijzonder memorabel ”, glimlacht Theys. Markeplaats was de biotoop bij uitstek waarin Marnix gedijde, sociale contacten legde en de wereld leerde kennen. “De plaats maakte mij, en anderen, tot wie we vandaag zijn.”

In 1983 geschiedde dan het eerste evenement op Markeplaats onder het toeziende oog van Marnix. “Het is ontstaan in de schoot van de speelpleinwerking van Marke en vond plaats in het tweede weekend van juli. Er was een kinderstoet met zo’n 250 à 300 kinderen die eindigde op Markeplaats. Aansluitend waren er optredens, straattheater, een bal populaire in open lucht… Ik herinner me nog levendig een optreden van Theater Stekelbees, in die tijd het beste kinder- en muziektheater in Vlaanderen, of ook nog Waldo en Geert, een mimeduo”, mijmert Theys. “We trokken er ooit een reusachtig wandtapijt op. Het was in Rollegem gemaakt voor een editie van de toenmalige folklorefeesten.”

Roots koesteren

Het waren Marnix Theys’ eerste stappen in de wereld van evenementen en cultuur. “Mijn blik op de wereld verruimde. Ik organiseerde tournees van buitenlandse gezelschappen, verzorgde vele jaren het programma van humorfestival Humorologie en deed zelfs een bedrijfsevent met comedy in Madrid. Daarnaast ben ik als vrijwilliger nog actief bij Circuswerkplaats PERPLX .”

Hoewel de herinneringen steevast verbonden zijn aan het zog van de kerk in Marke houdt Marnix Theys steeds minder aan specifieke plaatsen. “ Ik hecht eigenlijk niet zoveel belang meer aan specifieke plaatsen. De wereld is immers een klein dorp, nu wat minder uiteraard in coronatijden. De fijne herinneringen die ik heb zijn niet zozeer aan een plek verbonden, maar veeleer aan mensen waarmee ik tijd deelde, in mijn vrije tijd, schooltijd, werktijd… Maar mijn uiteindelijke roots, mijn afkomst van onder de kerktoren, blijf ik wel koesteren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.