Marnix bereidt zich voor op Marathon van Londen ondanks tumor

Marnix Lowyck (links) met zijn broer Kenneth. © Davy Coghe
Redactie KW

Marnix Lowyck bereidt zich zo goed en zo kwaad als het kan voor op zijn vijftiende marathon. Bij Marnix werd namelijk begin dit jaar een tumor vastgesteld. Momenteel bevindt hij zich ongeveer in het midden van zijn behandeling, maar trekt regelmatig dapper zijn loopschoenen aan en focust zich op zijn doel: op 26 april 2020 de marathon lopen in zijn favoriete stad London.

Marnix Lowyck (53) woont samen met zijn vrouw Heidi Ysenbaert in Bredene. Hij heeft twee kinderen Aaron (24) en Jade (19). Sinds de opstart van het Medisch Sociaal Opvangcentrum voor druggebruikers, kortweg MSOC is hij er aan de slag als drughulpverlener en psychotherapeut. Hij heeft al heel wat ervaring in het begeleiden van de doelgroep van gebruikers van illegale drugs en hun familie en/of vrienden. Het MSOC bestaat intussen al 23 jaar in Oostende.

Vijftiende marathon

Marnix doet graag aan sport: “Vroeger heb ik nog gevoetbald, maar in 2009 besloot ik een marathon te lopen. Sindsdien weet ik eigenlijk van geen ophouden. Straks loop ik – als alles naar wens verloopt – mijn vijftiende marathon en dit keer in London. Eind januari werd er namelijk een tumor vastgesteld. We zijn intussen drie operaties en een aantal immuuntherapiebehandelingen verder. In november en in maart 2020 volgen nog twee sessies om de kanker te bestrijden. Ik probeer mijn focus zoveel mogelijk te leggen op het lopen. Dat is mijn manier om met mijn ziekte om te gaan.

Mijn deelname aan Levensloop in Brugge was een emotioneel moment

Zijn familie en vrienden waren natuurlijk aangeslagen toen ze het nieuws kregen dat Marnix kanker heeft. Maar ze bleven niet bij de pakken zitten. Kenneth, broer van Marnix, slaagde erin om een ticket te bemachtigen voor deelname aan de Marathon van London.

Kenneth verduidelijkt: “Het is niet zo evident om aan een ticket te geraken. Er zijn drie manieren om te kunnen participeren: als je niet in het Verenigd Koninkrijk woont, kun je meedoen met een soort loterij en hopen dat je één van de gelukkigen bent. Of je kunt er ook een loopreis van maken waarbij je hotelverblijf, vervoer, toegangsticket in één pakket zitten maar dit is erg duur. Een derde optie is meewerken aan fundraising voor een goed doel in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ongeveer tweehonderd erkende organisaties die lopers engageren om zich in te zetten voor een goed doel. Ik begon ze één voor één aan te schrijven en bij de 38ste mail was het bingo! Onze fundraising voor The Outward Bound Trust draait op volle toeren. Het team van Outward Bound is gespecialiseerd in outdoor trainingen en het coachen van programma’s voor jongeren, teambuilding,… Er is ook een afdeling in België en dit opent misschien perspectieven om in de toekomst samen te werken met onze doelgroep van druggebruikers in Oostende om hen positieve ervaringen te laten opdoen en hun leven een andere wending te geven.”

Marnix gaat verder: “Vorig weekend was ik sowieso van plan om tien kilometer te lopen en nam deel aan Levensloop in Brugge, een initiatief van de Stichting tegen Kanker. Ik droeg er een T-shirt met als opschrift ‘Vechter’. Het was een emotioneel moment omwille van de zoveelste confrontatie met de ziekte, maar tegelijk ook hoopgevend, omdat er veel mensen moed uit geput hebben mij in dat T-shirt te zien lopen.”

Marnix steunen

Wie Marnix wil steunen, kan steunkaarten of chocolaatjes kopen, een gift doen via Facebook,… “Positief alvast is het feit dat zoveel vrienden ons steunen en dat de familie de banden heeft aangehaald om samen diverse activiteiten te organiseren, zoals een winterbarbecue. En die is intussen al volzet! Er zullen elf familieleden meereizen om op diverse punten te supporteren en heel het gebeuren van nabij te beleven. Het wordt een massaspektakel met 43.000 lopers en een half miljoen toeschouwers”, besluit Marnix.

(CWO)

Wie meer info wil, kan Marnix contacteren via mlowyck@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier