Marnik en Oxana richten eigen biermuseum in

© (Foto SB)
© (Foto SB)
Redactie KW

Marnik en Oxana Rommelaere richten hun eigen biermuseum in in een voormalig strijkatelier in de Alfons Carlierstraat. Hij reist de wereld rond met cruiseschepen en verzamelde een internationale collectie.

Marnik Rommelaere (57) zag door zijn werk als IT-officier op cruiseschepen al alle uithoeken van de wereld. Samen met zijn vrouw Oxana (50), die vroeger vaak meevoer met haar man, leerde Marnik tijdens die vele reizen vier van over de hele wereld kennen. “In ons land spreekt men bijna altijd over de plaatselijke bieren. Ja, we hebben hier echt wel veel goede bieren, maar ook in andere landen wordt er gebrouwen.”

Ruim tien jaar geleden startte Marnik een verzameling bier aan te leggen. Die telt inmiddels al 17.000 verschillende soorten uit 142 landen. Het merendeel van die bieren verzamelde Marnik tijdens zijn reizen. Daarnaast krijgt hij ook wel eens iets cadeau. “Vorig week kocht ik nog twee flessen bij verzamelaar Daniël Hoornaert uit Hooglede, die zijn biermuseum opdoekt. Een uit Mauritius en een uit Botswana. De Afrikaanse bieren zijn moeilijk te vinden. Niet alle landen liggen ook aan de kust.” (Lees verder onder de foto)

Exotisch

Inmiddels zijn Marnik en Oxana bezig met het uitstallen van hun collectie. Vlakbij de ingang van het museum krijgen de lokale bieren een plaats, hoe dieper in het voormalige strijkatelier, hoe specialer en exotischer de bieren worden. Het koppel heeft ook enkele zeldzame flessen in zijn bezit. Zo is Marnik best wel fier op een bier dat gebrouwen werd toen koning Filip gekroond werd. “Door corona liggen de cruises stil en zit Marnik dus thuis. Ik werk zelf in de horeca en heb dus ook niets te doen. Zo hebben e wel tijd om het museum in te richten”, zegt Oxana.

Het koppel wil van hun biermuseum iets speciaals maken. “Het museum is meer dan een uitstalling van alle bieren die we hebben. We schenken ook aandacht het brouwproces en we werken rond thema’s zoals bijvoorbeeld bier en sport en willen in de toekomst ook proeverijen organiseren. Hopelijk kunnen we ook samenwerken met de brouwerij Rodenbach en een leuke bierwandeling uitstippelen.”

Marnik en Oxana hebben de komende maanden nog flink veel werk. “We hopen ons museum tegen de zomer te kunnen openen. Met deze plek willen we Roeselare als bierstad opwaarderen.” Meer informatie is te vinden op de facebookpagina IBM Beers of the World.

(BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier