Marnik Bourdeau uit Menen verzamelt Jack Daniel’s: “Een hele klus om alles af te stoffen”

Verzamelaar Marnik Bourdeau poseert bij een klein beeld van Jack Daniels en op de achtergrond zien we een klein deel van zijn indrukwekkende verzameling. © foto WO
Redactie KW

Marnik Bourdeau is hopeloos verslaafd aan whisky. Jack Daniel’s Tennessee Whiskey is zijn favoriete drankje. Toch is het niet de roes van de alcohol waar hij naar op zoek gaat. Integendeel, als verzamelaar kickt hij op zeldzame flessen van het Amerikaanse whiskymerk.

Op zeven jaar tijd sprokkelde Marnik Bourdeau een indrukwekkende collectie bijeen. “Hier staan 350 kleine en grote flessen Jack Daniel’s. Op het eerste zicht lijken die allemaal op elkaar, maar geen enkele fles is dezelfde”, verzekert hij. “Er zijn verschillende generaties flessen, die doorheen de jaren van elkaar verschillen in kleine details. Van land tot land zijn er verschillen in inhoudsmaten, etiketten… Ook heb ik 37 verschillende soorten blikken en 80 cocktails of punches van Jack Daniel’s.”

“Tja, hoe begin je daaraan?”, zucht hij. “Zoals met alle verzamelingen begint het met één fles, vervolgens een tweede… Je komt in die wereld terecht, ziet hoeveel verschillende soorten en smaken er zijn en voor je het weet is je huis te klein. Eigenlijk is het toeval dat ik Jack Daniel’s verzamel, het kon evengoed een ander merk geweest zijn.”

Collectie bieren, gerijpt op Jack Daniel’s

Decanteerflessen en oude lege flessen, gegeerd door verzamelaars, mogen ook niet ontbreken. Verrassend zijn de flessen water met het logo van de whiskyproducent. “Die zijn bedoeld voor rampgebieden waar er een acuut tekort aan drinkbaar water is”, verduidelijkt Marnik.

“Persoonlijk koester ik vooral mijn unieke collectie bieren, gerijpt op Jack Daniel’s vaten. Daar zit zelfs een Belgisch bier bij van een Oedelemse brouwerij. Die bieren geven mijn whiskyverzameling extra glans. Niet iedereen heeft zoiets.”

Smokkelen

Marnik leidt me rond in zijn whiskywalhalla, langs Black Labels en Green Labels, Gold Medals en Master Distillers… Een Trumpverkiezingsfles met presidentieel zegel, een originele fles uit 1904, een herdenkingsfles van WO I… Maar ook barbecuesauzen- en kruiden van Jack Daniel’s en zelfs koffie maken deel uit van het assortiment.

Als beginnend verzamelaar maakte ik de fout om voor goedkoop te gaan

“Het aanbod is enorm uitgebreid en het komt er dus op aan om selectief te werk te gaan. Als beginnend verzamelaar maakte ik de fout om voor goedkoop te gaan. Gaandeweg leerde ik om minder in te kopen en vooral op zoek te gaan naar zeldzame en unieke stukken.”

Ik kan genieten van een glaasje, in het juiste gezelschap

Vooral de verzamelobjecten die Marnik zelf meebracht van de Verenigde Staten, hebben voor hem een bijzondere waarde. Twee keer reisde hij naar de bakermat van zijn favoriete whiskyproducent. “Ik bezocht er de distilleerderij van Jack Daniel’s. Die is gevestigd in het kleine dorpje Lynchburg in het district Moore County. Ironisch genoeg is dat een zogenaamde droge staat. Daar mag geen alcohol verkocht of gedronken worden, zelfs niet op restaurant of op café. Ook het graf van Jack Daniel heb ik bezocht.”

Lees verder onder de foto

Marnik met een fles Trump.
Marnik met een fles Trump.© foto WO

“Het is een bekend ritueel om een flesje whisky mee te smokkelen naar het kerkhof om hem te eren: een slok die je uitgiet voor Jack en een slok die je neemt voor jezelf. In het Ambassadehotel, net op de grens van de county, mag wel er alcohol verkocht en gedronken worden. Daar ontmoette ik verzamelaars van over de hele wereld en kon ik interessante koopjes doen.”

Marnik is ook trots op zijn erkenning als ‘Tennessee Squire’. “Dat betekent dat ik als erkend verzamelaar een minuscuul stukje grond van de distilleerderij bezit. In feite ben ik mede-eigenaar van Jack Daniel’s, al is dat veeleer symbolisch. Maar voor een echte verzamelaar betekent zo’n erkenning heel veel.”

Voor de engelen

Met een huis vol whisky rijst de vraag of Marnik ook elke dag een whiskytje achteroverslaat. “Ik kan genieten van een glaasje whisky, maar dan wel in het juiste gezelschap. Aan mijn volle flessen raak ik dus niet. Whisky wordt gelukkig niet slecht, alleen verdampt er doorheen de jaren een klein beetje van de inhoud, de zogenaamde angel’s share of whisky voor de engelen. Wel vraag ik mezelf af en toe af of het echt nodig is om zoveel flessen te hebben. Want het is een hele klus om alles af te stoffen.”

“Wanneer mijn vrienden op reis gaan, kijken ze uit naar interessante buitenkansjes. Ik wil nog graag mijn collectie aanvullen met blikjes en flessen uit Japan, China, Mexico of Rusland. Mensen die naar daar reizen kunnen me daarmee een groot plezier doen en mogen me contacteren via thefreerangers@telenet.be.” (CB)