Marlien Vergote en Tom Vanlaeke verkopen krantenwinkel De Courant in Geluwe

Marlien Vergote en Tom Vanlaeke.©Luc Vanthuyne Luc Vanthuyne
Marlien Vergote en Tom Vanlaeke.©Luc Vanthuyne Luc Vanthuyne
Redactie KW

De goed draaiende krantenwinkel De Courant op de hoek van de Derde Lansiersstraat en Beselarestraat staat te koop. Marlien Vergote is er al bijna elf jaar de uitbaatster. Ze kan er rekenen op de hulp en steun van haar echtgenoot Tom Vanlaeke. Hij werkt als vertegenwoordiger bij Coeman Packaging uit Waregem.

Marlien is afkomstig van Pittem, Tom van Wielsbeke. Destijds kochten ze De Courant aan Nico Casier. Hij hield de krantenwinkel 16 jaar open. Drie jaar geleden traden Marlien en Tom in het huwelijk.

“Het is tijd voor wat anders, we willen meer privétijd”, zegt Tom. “Ik heb zes weken per jaar verlof maar de helft daarvan gaat naar werk in de winkel. We willen meer normale weekends en eens een verlengd weekend.”

“We hebben een appartement aan de kust en kunnen daar nu maar één nacht per week zijn”, zegt Marlien. “We reizen heel graag. Door corona namen we minder verlof. Het is ook heel druk geweest. Ook al met ons PostPunt. Als het hier eindigt, dan zal ik eens kunnen weggaan of gaan shoppen met mijn moeder.”

Ideale ligging

“De winkel ligt op een druk kruispunt en goed zichtbaar, ideaal”, zegt Tom. “Commercieel kan ik me in Geluwe geen betere ligging voorstellen. De zaak staat te koop via notaris Dirk Dewaele. Niet via een immobiliënkantoor.”

In een krantenwinkel komt er sowieso veel volk over de vloer en dat maakt het aangenaam werken. “Geen twee dagen zijn hetzelfde”, vertelt Marlien. “De klanten hebben het meestal wel over het weer en nu corona natuurlijk. Toen de borden ‘te koop’ werden opgehangen aan de gevel, waren de klanten geschrokken. Er waren ook emotionele momenten. Maar nogmaals: ik ben nog niet weg.”

“Waar we gaan wonen, weten we echt niet”, vult Tom aan. “Misschien blijven we in Geluwe wonen of in de buurt. Ergens gaan wonen tussen Wielsbeke en Pittem is ook een mogelijkheid. We hebben geen kinderen en moeten daarmee dus geen rekening houden.”

“Of wie weet, kopen we ergens bouwgrond”, haakt Marlien in.

“We blijven onze klanten verzorgen en doen gewoon door, tot er een koper is”, benadrukt Marlien. “We smijten er ons nog altijd voor. Met hart en ziel.” (lacht)

Nog geen plannen

Voor alle duidelijkheid: de verkoop van de krantenwinkel heeft helemaal niks te maken met de coronacrisis. “Begin dit jaar waren we reeds daarmee bezig”, zegt Marlien. “In februari was er dan het virus en we dachten dat het ging overwaaien . Niet, dus. Wat ik in de toekomst ga doen, ligt nog open. Ik had al aanbiedingen, onder meer van een leverancier. Het heeft ook geen zin om nu ergens te solliciteren want we weten niet wanneer het hier stopt.”

“Het is inderdaad moeilijk om nu plannen te maken”, zegt Tom. “We hopen dat het niet lang duurt voor er een koper is. De mensen zijn wel nieuwsgierig wat er komt. (lacht) Tom was verschillende jaren bestuurslid van de Verenigde Geluwse Handelaars. “Destijds waren we aanwezig op een vergadering voor de handelaars in ‘t Berkenhof, daar vroegen ze aan mij of ik geen interesse had en uiteindelijk engageerde Tom zich”, vertelt Marlien.

“Toen we hier begonnen, kenden we niemand en waren de Verenigde Geluwse Handelaars ideaal om mensen te leren kennen”, vertelt Tom. “Maar door mijn job ben ik als bestuurslid gestopt. Was er in Geluwe wat te doen, dan waren we er ook. De Gapersfeesten, de kermis of een thuismatch van SK Geluwe. Noem maar op.”

“Het was een risico om een zaak over te nemen in een gemeente waar we niemand kenden, maar toch waagden we de sprong”, gaan Tom en Marlien terug naar het prille begin. “Nu kunnen we terugblikken op een fantastische periode waarbij we veel mensen leerden kennen, vrienden hebben gemaakt en ontdekt hebben wat het inhoudt om een eigen zaak te hebben.”

De Courant verkoopt niet alleen kranten en tijdschriften, je kan er ook terecht voor de Lotto en andere producten van de Nationale Loterij. “We werken ook samen met een nieuwkuis en zijn afhaalpunt voor Bpost”, vertelt Marlien. “Er zijn ook de sportweddenschappen van Bingoal. Dat draait goed. De afgelopen weken was het alvast heel druk met de pakketten van Bpost.”

Veel hulp van ouders

Marlien is haar ouders heel dankbaar. “Ik ben enig kind”, vertelt Marlien. “Mijn ouders komen veel helpen. Mijn vader doet de tuin, mijn moeder vult de wenskaarten aan.”

Ooit komt de laatste dag dat ze in De Courant staat. “Welk gevoel we dan gaan hebben, weten we nog niet. Maar het zijn elf mooie jaren geweest.”

Wie weet komt er een ander type zaak. Bijvoorbeeld een kapsalon, praktijkruimte, showroom, kantoorruimte, horeca. Alles kan.

“Sommige mensen zijn aangenaam verrast door de mooi vernieuwde woning met gezellige tuin”, aldus Marlien en Tom. “Met vijf kamers, twee zolders en twee grote garages is de woning een pak ruimer dan de meeste mensen denken.” (ED)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.