Marleen staat al 25 jaar achter de toog van De Provence

Marleen Vandecasteele, op de foto samen met haar partner Martin Vanzieleghem, achter de tapkraan in taverne de Provence: "Ik heb 25 jaar geleden nooit gedacht dat ik het zo lang zou volhouden." © foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Marleen Vandecasteele (65), of beter Marleen van de Provence, viert dit jaar het feit dat ze 25 jaar geleden de uitdaging aandurfde om een café te openen op de markt in Eernegem. Taverne de Provence was geboren. Door haar inzet al die jaren groeide de taverne uit tot een begrip in Eernegem en omgeving.

“De tijd vliegt”, mijmert Marleen. “Ik heb 25 jaar geleden nooit gedacht dat ik het zo lang zou volhouden. Maar kijk, hier zijn we nu nog altijd. Het is het moment om eens terug te blikken en dan herinner je je natuurlijk alle mooie momenten die ik hier meegemaakt heb.”

“Vooral eind de jaren 90 roepen bij mij de beste herinneringen op. Mijn zaak was nauw verbonden met de politiek en met de KLJ. Telkens na het schepencollege zakten ze naar hier af om in het lang en in het breed na te praten. Het waren soms heroïsche avonden met toenmalige politici die veel dichter dan nu bij het publiek stonden. Ook veel jeugd van de KLJ zakte toen naar hier af tijdens het weekeinde.”

Horen, zien, zwijgen

“De opkomst van het internet heeft het cafébezoek geen goed gedaan. Mensen sprongen vroeger vlak na het werk veel vaker dan nu eens binnen. Daardoor was het hier dikwijls bal populaire, toen keken ze op geen uurtje. In al die jaren merk ik dat het sociaal leven, waar het cafébezoek naar mijn mening deel van uit maakt, langzaam achteruit gaat.”

“Mijn grootste troef in mijn cafeetje was en is nog altijd: horen, zien en zwijgen. Cafébazin zijn is eigenlijk veel beroepen terzelfdertijd uitoefenen: scheidsrechter, advocaat, psycholoog en soms ook wel eens dokter. Met het ouder worden werd het voor mij natuurlijk ook altijd lastiger, zeker de late uurtjes wegen zwaar door. Gelukkig kan ik rekenen op goed personeel en ik ben hen heel dankbaar voor hun jarenlage trouwe inzet.”

“De toekomst is natuurlijk moeilijk te voorspellen, maar het plan is om nog enkele jaren door te gaan. Of er dan nadien nog een café komt, is zeer de vraag. In de huidige tijdsgeest zou ik het zelf niet meer aandurven om een café te starten. Op vrijdag 29 november en zaterdag 30 november geef ik een attentie aan mijn trouwe klanten. Uiteraard zal ik ze dan zelf persoonlijk bedanken voor hun jarenlange trouw.”

Jubileumfuif

“Op zaterdagavond is er als afsluiter een jubileumfuif met discobar De Suppo’s.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier