Marleen kampt met zware fysieke beperking en zoekt chauffeur om haar naar optredens te brengen: “Muziek doet me alle zorgen vergeten”

Marleen Clarebout: “Mijn grootste droom? Will Tura ontmoeten.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Marleen Clarebout kampt sinds haar geboorte met een zware fysieke beperking, maar dat weerhoudt er haar niet van om ten volle van het leven te genieten. Nederlandstalige muziek is haar grote passie, maar optredens bijwonen, lukt voorlopig niet. “Daarom ben ik op zoek naar iemand die me met onze volledig aangepaste wagen naar concerten wil brengen”, zegt ze.

Marleen Clarebout, die op 28 december haar 63ste verjaardag viert, staat met volle goesting in het leven. Nochtans heeft datzelfde leven haar allerminst gespaard. Tijdens de geboorte kampte Marleen met een zuurstoftekort, waardoor ze met een zware fysieke beperking te kampen heeft. Praten lukt maar moeilijk en Marleen heeft een rolstoel nodig om zich te verplaatsen. “Maar ik wil zoveel mogelijk beleven en ervaren”, vertelt ze, met hulp van haar echtgenoot Daniël Castelein (63).

Het echtpaar leerde elkaar kennen toen ze allebei bij Dominiek Savio in Gits (een instituut voor mensen met een fysieke beperking, red.) verbleven, maar ondertussen wonen ze al sinds 1990 samen zelfstandig in een gezellige villa in een wijk in datzelfde Gits.

Iemand vinden die me wil brengen, zou voor mij een wereld van verschil betekenen

“Een huis dat we trouwens zelf hebben laten bouwen en dat volledig aan onze noden is aangepast”, valt te horen. “Zo zijn beneden alle niveauverschillen weggewerkt, zodat we in elke ruimte makkelijk met onze rolstoel kunnen manoeuvreren. De badkamer- en keukenmeubels zijn op lagere hoogte gemonteerd en we hebben een stoellift aan de trap om de bovenverdieping te bereiken. Eigenlijk stellen wij ons geen vragen meer bij onze beperking. Het is een deel van ons leven. We maken er het beste van, samen met onze drie hondjes hebben we het hier echt naar onze zin. En we hebben bijzonder goeie buren.”

Superfan van Will Tura

Marleens uitlaatklep is Nederlandstalige muziek. “Daar kan ik enorm van genieten. Het gebeurt regelmatig dat ik het volume in onze woonkamer loeihard zet om mee te zingen met mijn favoriete Vlaamse artiesten. Dan vergeet ik echt alle zorgen van de wereld en zit ik diep in mijn cocon. Het is mijn uitlaatklep.”

Will Tura is het grote idool van Marleen.
Will Tura is het grote idool van Marleen. © BELGA

Marleen houdt vooral van het werk van Michael Lanzo en Bandit, maar Will Tura is haar grote idool. “Ik had al eens het geluk om hem live aan het werk te zien, maar ik zou een nieuw concert van hem zeker niet afslaan. Elk nummer van hem raakt me diep in mijn hart. Mijn grootste droom? De man ooit persoonlijk mogen ontmoeten.”

Voor de coronacrisis trok Marleen met de hulp van haar man Daniël regelmatig naar een optreden in de buurt. “Ver was dat nooit, we reden heus niet naar Antwerpen of Brussel”, glimlacht Marleen. “Onze auto is volledig aangepast aan onze situatie, dus ons verplaatsen lukt redelijk vlot. Alleen wil ik mijn echtgenoot ook niet elke keer hoeven lastig te vallen, als ik nog eens een concert wil meepikken.”

Met Marleens wagen

Daarom is Marleen op zoek naar iemand wiens hart eveneens voor Nederlandstalige muziek klopt en haar wil vergezellen naar optredens in West-Vlaanderen. “Enige voorwaarde is dat dit met onze eigen auto kan gebeuren. Ik kan zelf in de auto stappen, maar mijn rolstoel moet eveneens mee. Het is ondertussen al een hele poos geleden dat ik nog eens enkele artiesten live aan het werk gezien heb. Ik hoop echt dat ik iemand vind, want dergelijke shownamiddagen en -avonden betekenen erg veel voor mij.”

Helemáál gratis hoeft Marleens toekomstige chauffeur zich niet in te spannen. “Wij zorgen met plezier voor spijs en drank voor, tijdens en na de optredens. Een kleine moeite voor ons, maar iemand vinden zou voor mij een wereld van verschil betekenen.”

Wie Marleen wil helpen, kan haar mailen via marleen.clarebout@skynet.be.