Marleen is al vijf jaar mantelzorger voor moeder: “Helpen geeft me voldoening”

Marleen Ooghe met haar moeder Magdalena Biesbrouck.© (Foto Nele)
Marleen Ooghe met haar moeder Magdalena Biesbrouck.© (Foto Nele)
Redactie KW

Op woensdag 23 juni worden alle mantelzorgers in de kijker gezet tijdens Dag van de Mantelzorg. Marleen Ooghe (49) is al vijf jaar mantelzorger. “Ik steek dag in dag uit de handen uit de mouwen om voor mijn mama te zorgen.” Haar moeder is haar bijzonder dankbaar: “Ik kan niet genoeg dankjewel zeggen.”

Marleen (49) is de dochter van André Ooghe en Magdalena Biesbrouck. “Het is nu vijf jaar geleden dat papa overleden is”, vertelt ze. “Mama kwam alleen te staan, voor al de zorgen. Ik heb toen direct besloten om een deel van de zorgen op mij te nemen. Het grote voordeel is dat mama hier iets verderop woont langs de Ricksteenweg, waar ik ook woon. Ze is nu 82 jaar. De tijd dat iemand van die leeftijd meteen naar een woonzorgcentrum verhuist, ligt achter ons. Er zijn heel wat voorzieningen om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving oud te laten worden. Maar dat kan alleen maar met de nodige hulp.”

“Ik steek dus iedere dag de handen uit de mouwen om mijn mama te helpen. Ik doe huishoudelijke taken, maak haar medicamentendoosje klaar, volg de administratieve taken op, zorg voor lekker en gezond eten, en begeleid haar bij een dokters- of ziekenhuisbezoek. Vooral de emotionele ondersteuning vind ik heel belangrijk. Mama is belangrijk in mijn leven, altijd geweest. Ik voel dankbaarheid voor mijn hulp en helpen geeft mij veel voldoening. ”

Mijn dochter verdient het om ook eens verwend te worden

“Beroepshalve ben ik huisbegeleidster bij Tordale, in Torhout. Tordale ondersteunt kwetsbare jongeren en volwassenen. Ook daar verricht ik werk als begeleidster en probeer ik die mensen te helpen en te ondersteunen waar nodig. Dat is dus een job die mij echt ligt.”

“De combinatie van mijn job met mantelzorg lukt heel goed. Naast mijn hulp komt ook Familiezorg langs en zij nemen ook enkele taken op zich, waaronder de persoonsverzorging.”

Samen winkelen

Magdalena voelt zich goed. Een uitstap met haar dochter is voor haar goud waard. “Wandelen is voor mij heel moeilijk geworden”, vertelt ze. “Gelukkig kan ik rekenen op Marleen. Ik sta iedere morgen om zes uur op, en voor Marleen naar haar werk vertrekt, komt ze eens kijken of alles goed gaat. Als ik alleen thuis ben, vul ik woordzoekers in en kleur ik in mijn volwassenenkleurboek. Ik voel mij veilig in mijn huis, want aan mijn arm heb ik een alarm dat ik kan indrukken in noodsituaties.”

“Ik kijk iedere keer uit naar onze wekelijkse uitstapjes. We doen samen boodschappen en gaan zelfs op winkeljacht. Na het winkelen trakteer ik dan met een zoetigheid of een drankje. Marleen verdient het om ook eens verwend te worden. Ik kan het haar niet genoeg zeggen: dankjewel voor al je inspanningen en de goede zorgen”, besluit Magdalena. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier