Marleen en Rita markeren knelpunten met tags en gebreide lapjes

"Met een spuitbus hebben we de slechte plekken aangeduid met twee oranje mannetjes in de vorm van een 'M', van 'mobiel'", zeggen Marleen en Rita. © TP
Redactie KW

Scheve tegels, putten, smalle doorgang of hoge opstap: met oranje tags en gebreide lapjes markeren Marleen (65) en Rita (69) de obstakels op de voetpaden in hun landelijk dorp Krombeke. “Een gezonde wandeling maken is niet evident omdat veel voetpaden er slecht bij liggen.”

In het kader van de speurneuzenactie Samen Mobiel van Samana, een organisatie voor mensen met een langdurige ziekte en mantelzorgers, trokken Marleen Rubben (65) en Rita Gruwez (69) op pad in hun dorp Krombeke, een deelgemeente van Poperinge.

“Krombeke wordt een verlaten dorp: winkels en cafés zijn gesloten, dus de vele oudere inwoners moeten meer in hun huis blijven”, vertelt Marleen. “Er is hier nochtans veel open ruimte om eens een gezonde wandeling te maken, maar dat is niet evident omdat veel voetpaden er slecht bij liggen.”

Veel putten

“Het is belangrijk dat ouderen uit hun isolement kunnen komen, al is het maar om op afstand eens iemand te zien. Op een aantal plaatsen is het voetpad niet overal 1,20 meter breed, waardoor mensen met een rollator, rol- of kinderwagen niet kunnen passeren. We zien veel putten, waar het water blijft staan op de voetpaden. Er zijn al mensen ten val gekomen, gelukkig nog zonder veel erg.”

En dus maakten Marleen en Rita een tocht door het dorp, met een spuitbus en gebreide lapjes in de hand. “Met een spuitbus hebben we de slechte plekken aangeduid met twee oranje mannetjes in de vorm van een ‘M’, van ‘mobiel'”, zegt Marleen.

“De recent heraangelegde voetpaden zijn beter, maar er zijn veel oudere slechte stukken. Voor een grondige aanpak moeten we wachten op de dorpskernvernieuwing, die door allerlei omstandigheden wordt opgeschoven. Hier en daar komt de stad af en toe iets herstellen. Met deze actie willen we ervoor zorgen dat alle grootste knelpunten voorlopig aangepakt worden in afwachting van de dorpskernvernieuwing. Onze bevindingen zullen we doorgeven aan het stadsbestuur en bewonersplatform.”

Twee dorpskernvernieuwingen

Christof Dejaegher (CD&V), burgemeester van Poperinge, zal bekijken wat er al dan niet hersteld kan worden aan de hand van die lijst met bevindingen. “De dorpskernvernieuwing wordt op zich niet doorgeschoven ‘door allerlei omstandigheden’. We kunnen gewoon menselijk noch financieel twee dorpskernvernieuwingen tegelijkertijd aan”, aldus Dejaegher.

“Ondertussen is de dorpskernvernieuwing Reningelst volop bezig. Fase 1 is er bijna klaar en fase 2 zal in de tweede helft van volgend jaar starten. Dat is een heel zwaar project. We moeten samenwerken met allerlei andere overheden en instanties, waardoor Reningelst later is kunnen starten dan oorspronkelijk gepland. Maar in deze bestuursperiode starten we met de opmaak van een projectdefinitie en stellen we de ontwerper aan, zodat alvast de plannen opgemaakt kunnen worden.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier