Marleen Deryckere won de Claessens Academy Challenge

Marleen Deryckere thuis bij haar winnend werk. © (Foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Harelbeekse Marleen Deryckere won de Claessens Academy Challenge met haar werk ‘Eye to rainbow’. De Challenge is een onlinewedstrijd voor amateurkunstenaars die kunstacademie volgen. Het is een initiatief van firma Claessens Canvas in Waregem.

Marleen Deryckere (55) is bezig aan haar vijfde jaar schilderkunst aan de Academie Harelbeke Anders! Beroepshalve is ze verbonden aan het OCMW. Marleen is niet aan haar proefstuk toe. Zij leerde werken met papier-maché na een cursus bij Damienne Sameyn in Kortrijk. Geruime tijd geleden begon ze ook te schilderen. “Mijn schilderijen zijn meestal collages. Voor mij hebben ze een betekenis. Alles komt uit mijn eigen verbeelding. Ik heb altijd al een grote fantasie gehad.” Haar werken zijn zacht van kleur, met een mooi coloriet. “Soms zijn ze ook fel en rebels. Maar het staat de toeschouwers natuurlijk vrij om mijn werken op hun eigen manier te interpreteren.”

Bewust vergeten stukje

Met haar werk ‘Eye to rainbow’ won ze nu de Claessens Academy Challenge: een workshop met een gerenommeerd kunstenaar en een grote rol canvas. “Ik deed mee op insteek van mijn docent Brecht Desmet die me raad geeft. Ik werk zeer snel, maar durf af en toe te lang aan iets werken. Brecht raadt me dat soms af. Een werk moet voor mij afgewerkt zijn. Het rare is dat er in mijn werk altijd een stukje zit dat niet goed geschilderd is: vroeger bewust of onbewust. Nu is dit bewust, vraag me niet waarom. (lacht) Ik ken mijn zwaktes en mijn sterktes, ook wat techniek betreft. Het is mijn schilderij en het moet niet meer juist zijn. Ik maak ook vooraf foto’s: ik kan daarna nog veranderen. De collages weerspiegelen altijd een momentopname”, aldus Marleen die zeer tevreden is met de prijs.

Marleen bij de Claessens Academy.
Marleen bij de Claessens Academy. © (Foto GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.