Marleen Bossy is in de ban van brouwerij La Chouffe: “Die vrolijke kabouters maken me steeds blij”

Marleen Bossy met een selectie van haar uitgebreide verzameling. (foto ACK)©type=
Marleen Bossy met een selectie van haar uitgebreide verzameling. (foto ACK)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

In Achouffe ligt een brouwerij die verschillende soorten bieren brouwt onder de naam La Chouffe. Op alle glazen, flessen en gadgets rond dit bier zijn vrolijke kabouters afgebeeld. Marleen Bossy (52) uit Diksmuide is samen met haar echtgenoot Philip Sansen (53) hevige fan van het biertje en verzamelt alles wat met La Chouffe te maken heeft.

“Wij gaan geregeld naar de Ardennen en kwamen zo tijdens een vakantie in het jaar 2008 in Achouffe terecht. We bezochten de brouwerij , kregen een rondleiding en degustatie en dat de aanleiding om te beginnen verzamelen”, vertelt Marleen. “Sindsdien bezoeken we de streek heel regelmati, zo gaan we binnenkort opnieuw voor een korte vakantie naar daar. Het verzamelen zelf begon toen we merkten dat alle glazen genummerd waren. Vooral de leuke kabouters trokken mijn aandacht, een vrolijke tekening die je steeds weer meteen blij maakt.”

De eerste items van Marleens collectie waren grote flessen van anderhalve liter. “Die flessen hebben allen een verschillende tekening maar intussen is de verzameling uitgegroeid: grote flessen, kleine flessen, glazen groot en klein, uithangborden, reclameborden, beelden van verschillende soorten kabouters van groot tot klein, gadgets zoals sleutelhangers, flesopeners, postkaarten, t-hirts, mondkapjes, petjes en een drietal albums vol bierkaartjes, kortom alles wat met het lekkere biertje te maken heeft.”

Ons tuinhuis is een gezellig Achouffekotje, mèt koelkast

De verzameling breidt voortdurend uit. “Naast een honderdttal glazen in alle maten hebben we een 25-tal uithangborden en zwoat honderd flessen. De verzameling neemt ondertussen wel wat plaats in”, lacht Marleen. “Om die verzameling een plaatsje te geven, staat er zowel in de keuken als in de living een deel van de verzameling. Ook in de tuin, tot zelfs in het aquarium bij onze vissen heb ik kleine Chouffekabouters gezet. Maar dat was nog niet genoeg om alle stukken een plaats te geven dus hebben we ons tuinhuis helemaal gewijd aan Achouffe, een gezellig kotje mèt een koelkast.”

Zelfs op gsm-hoesje

Mijn man maakte voor mijn verjaardag verschillende stukken rond de kabouters, zoals een klok en een uithangbord. Zelfs op mijn gsm-hoesje prijkt een Achouffe-kabouter. We kopen en ruilen soms via internet maar brengen ook heel vaak dingen mee uit het winkeltje van de brouwerij. Wat ik graag nog zou hebben, is de Achouffe-barbecue en een Achouffe-parasol maar die zijn heel moeilijk te vinden. De parasols die bij de cafés op hun terras staan, blijven zelfs eigendom van de brouwerij. Intussen zijn ook onze dochter en haar vriend gestart met een verzameling Achouffe”, lacht Marleen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.