Marktkramers kwaad: “Plan is ondoordacht”

© Davy Coghe
Laurens Kindt

De Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers is niet te spreken over de manier waarop de markten moeten heropenen. “Dit plan is ondoordacht”, zegt erevoorzitter Dirk Vandamme uit Roeselare.

Het is vooral de maatregel die het aantal kramen tot vijftig beperkt die de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers een doorn in het oog is. “Wie dit beslist heeft, kent de realiteit van de markt niet”, zegt Dirk Vandamme. “Je moet kijken naar de oppervlakte die beschikbaar is en dan per markt het toegelaten aantal kramen bepalen. Dat is toch logisch? Je kan toch ook niet zeggen dat er per strand honderd zonnekloppers mogen komen, of dat nu een groot of een klein strand is?”

“In Roeselare bijvoorbeeld staan er veertig kramen op de Grote Markt, veertig kramen op het Polenplein en nog een tiental in de winkelstraten. Dat zijn er negentig, dat kan dus niet meer. In Ieper staan er zeventig op de Markt, ook dat zou niet meer kunnen. Terwijl op kleine marktpleinen soms twintig kramen op elkaar gepropt staan en de mensen daar dus dichter op elkaar staan”, klinkt het misnoegd.

Niet zien aankomen

De sector is al ruim een maand bezig met de voorbereidingen van de heropstart. De beperking tot vijftig kramen hadden ze helemaal niet zien aankomen. “Dat is een ramp. Ik viel uit de lucht toen ik dat hoorde. We zijn al weken plannen aan het uittekenen om alles veilig te laten verlopen. We hebben mondmaskers aangekocht, handschoenen en schermen. Wij zijn ook bang voor dat virus, maar we willen de mensen bedienen en opnieuw commerce doen. Nu zien we alles naar de winkels gaan en naar onlinehandel. Mijn telefoon heeft nog niet stilgestaan: allemaal marktkramers die zich afvragen hoe dat nu verder moet”, zegt Dirk Vandamme.

Volgens hem is het plan van de regering onwerkbaar. “Op markten met meer dan vijftig kramen zou men met een beurtrolsysteem komen. De ene week wel, de andere week niet. Maar als je bijvoorbeeld vis verkoopt, hoe moet je je bestellingen dan plannen? Dit plan stookt ruzie onder de marktkramers. Ik hoop dat men bij de publicatie van het ministerieel besluit alsnog een en ander wijzigt en rekening houdt met de oppervlakte van een markt, in plaats van een absoluut aantal kramen vast te leggen”, hoopt Dirk Vandamme.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.