Marktkramer uit Langemark start met bang hart weer op

"Het risico bestaat dat we ziek worden, maar we moeten die angst nu overwinnen", zeggen Danny en zijn vrouw Angeline van Priem's Boerenkip aan 't Spit - bij Danny en Angeline. © TP
Redactie KW

De markten in Ieper, Poperinge, Heuvelland en Langemark worden volgende week heropgestart. Marktkramer en -organisator Danny was tijdens de crisis voltijds mantelzorger van zijn moeder en start nu op met een bang hart.

Danny Priem is organisator van de markt in Langemark op woensdag en verantwoordelijke van de donderdagmarkt in Kortemark. “We zouden op 28 maart 30 jaar markt vieren in Langemark en op 20 mei 10 jaar in Kortemark”, vertelt hij.

“Er waren animatie en talrijke prijzen, waaronder een reis van Vlaanderen Vakantieland. Dit feestelijke jaar wordt een verloren jaar voor de marktkramers. Ik verwacht dat het aantal marktbezoekers in het begin bescheiden blijft. Velen zullen een afwachtende houding aannemen.

Wandelgangen van zes meter breed

In Langemark ligt er een nieuw plein dankzij de dorpskernvernieuwing. De plaatsing van de geplande fietsenstalling onder de nieuwe luifel wordt uitgesteld, zodat de luifel kan gebruikt worden als schuilplaats met voldoende afstandsmogelijkheden bij slecht weer. Het aantal marktkramers wordt wellicht wel hetzelfde als voor de crisis, met uitzondering van enkele zestigplussers die nog afwachten.

Danny en zijn vrouw Angeline baten Priem’s Boerenkip aan ‘t Spit – bij Danny en Angeline in Langemark uit. “Wij beginnen vanaf volgende week woensdag in Langemark“, aldus Danny. In Langemark worden wandelgangen van 6 meter breed gemaakt.

Mantelzorgers voor ouders

“Op 18 maart moesten we stoppen, maar thuisleveringen waren wel nog toegelaten. Ik deed dat niet. Bewust, want mijn moeder is 84 en hulpbehoevend. Ik ben haar mantelzorger en kon me niet permitteren om ziek te worden, want zij heeft niemand meer. Mijn vrouw is ook mantelzorger voor haar ouders.”

De marktkramers leven nu enkel van de compensaties van de overheid. “Daar zijn we dankbaar voor, want tijdens de dioxinecrisis kregen we niks. Het verschil nu is dat we niet zeker weten wanneer deze crisis voorbij is. Feestmaaltijden voor scholen en verenigingen zijn afgelast voor de hele zomer. Dus we zullen onze omzet nu volledig uit de markten moeten halen.”

Omstandigheden zorgen voor stress

Danny en Angeline doen in totaal zes markten per week in West-Vlaanderen. “We hebben nog nooit zolang niet gewerkt, ook niet door vakantie of ziekte. De omstandigheden – shields, mondmaskers, ontsmettingsmiddel – waarin we nu moeten opstarten zorgen wel voor stress. Het risico bestaat dat we ziek worden, maar we moeten die angst nu overwinnen. De thuiszorg start weer op voor onze ouders, waardoor ze niet meer volledig afhankelijk zijn van ons en we het contact kunnen beperken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier