Marktfrituur in Meulebeke verhuist, maar slechts 50 meter verderop

Katty en Philip in hun nieuwe Marktfrituur 'Friet en Fret'. (foto LB)
Redactie KW

De Marktfrituur heeft een nieuw onderkomen gevonden. Van de hoek van de Holdestraat en de Markt, net voor het gemeentehuis, verhuist de frituur nu naar een stek in de Holdestraat 9, de site waar ooit slagerij Koen en Ann gevestigd was. Voor uitbaters Philip Françoys en Katty Sijmkens betekent de verhuis een hele verbetering.

De Marktfrituur vlak voor het gemeentehuis zal binnenkort verdwijnen. Na bijna vier decennia Meulebeekse frietcultuur krijgt de frituur, ooit opgestart door Herman Verhelst, een gelukkig vervolg iets verderop in de Holdestraat.

De huidige uitbaters, Philip Françoys en Katty Sijmkens, namen in oktober 2013 de frituur over van Heidi en Guy Bekaert. Op dat moment was het voor de nieuwkomers niet alleen een ware uitdaging maar ook een bewuste keuze. “We werkten beiden bij N.V. Versele-Laga in Deinze maar we hadden echt nood aan iets anders”, vertelt Philip. “Ik werkte er 23 jaar in de fabriek en Katty had er toen reeds 17 jaar opzitten als administratief medewerkster. Na een intense speurtocht zijn we zo in 2013 bij de Marktfrituur in Meulebeke uitgekomen.

We hebben dankzij Heidi en Guy een prima opleiding genoten. Die mensen hebben ons echt met raad en daad bijgestaan.”

een julientje

“De overstap van een vaste job van nine to five naar een dagtaak in de horeca is totaal anders, maar we hebben ons heel snel aangepast”, vult Katty aan. “Werken met verse materialen is een allereerste vereiste om de klanten gelukkig te maken. Nu is het zo dat we hier op onze nieuwe stek nog een veel groter aanbod kunnen presenteren. De tijd van een zakje friet met een lookworst, een frikandel of een boulet ligt al lang achter ons.

Dit is ook de reden waarom er naast de Marktfrituur ook ‘Friet en Fret’ te lezen staat. Naast de traditionele frietjes serveren we nu eveneens croques, pasta’s, slaatjes,… We hebben een kaart waarop een honderdtal gerechten met of zonder frietjes staan. Mensen zijn ook heel was kieskeuriger geworden. We hebben dus steeds een heel groot aanbod lekkers in voorraad.”

Ook in de frietcultuur zijn er overigens trends op te merken. “De Julientjes en de Romboutjes zijn momenteel een ware rage: lekkere frietjes met diverse kruiden, stoofvleessaus, mayonaise, gedroogde ajuintjes en afhankelijk van de keuze een heerlijke viandel of een pittig stuk mexicanovlees. Het is een hype die door de studenten in Gent naar onze contreien is overgewaaid en hier zeer populair is”, legt Katty uit.

meer werkvreugde

“Hier in onze nieuwe stek hebben we niet alleen veel meer zitplaatsen voor de klanten, maar we beschikken eveneens over een prachtig ingerichte keuken om de slaatjes met dagverse groenten, de pasta’s, de brochettes, enzovoort klaar te maken”, vertelt Philip.

“Ook het terras naast onze zaak betekent een meerwaarde. Alle materiaal, van koeltoog tot frituurinstallatie, is gloednieuw aangekocht en dit bezorgt ons nog meer werkvreugde. Nee, de frituur waar we opgestart zijn is niet te vergelijken met onze huidige frituur. Hier willen we ons verhaal werkelijk compleet maken, met nog een tiental jaar inzet voor onze klanten vooraleer we kunnen genieten van ons pensioen. Maar dat is nog veraf… Eerst de vreugde beleven aan datgene waar we zeven jaar geleden resoluut voor gekozen hebben.”

De Marktfrituur is van woensdag tot en met zaterdag open van 11.30 uur tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21 uur, maar op vrijdag is de frituur nog een uurtje langer open. Op zondag is de Marktfrituur geopend van 18 tot 21.30 uur. De zaak is gesloten op maandag en dinsdag. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier