Marke gaat weer op zoek naar de beste savatteschieters van het land

De Markenaren kijken opnieuw uit naar het BK Savatteschieten in de Markekerkstraat tijdens de Markse Septemberkermis. Het team-event dat om 11.30 uur start was na drie dagen al volledig volzet.

We herkennen Kristof Castelein, Davy Allaert, Tino Vandorpe, Tommy Vandenbulcke en Stijn Dusselier. Cedric Lammerand en Kamiel Follebout ontbreken op de foto. © EDB

“Er komen zelfs twee teams van telkens vijf deelnemers uit het verre Westerlo”, zegt Stijn Dusselier. Er nemen dit jaar tien ploegen deel. Vorig jaar won team Delirium, een team van een minivoetbalclub van Marke. Om 14 uur start dan het individuele officieel Belgisch kampioenschap Savatteschieten. “Ook dit keer maken we verschillende categorieën, voor mannen, vrouwen en kinderen tot 12 jaar.”

Het Belgisch record staat op 36,65 meter en houdt al twee jaar stand. Vorig jaar schoot Ward Honoré zijn ‘savat’ 28,03 ver en daarmee werd hij kampioen. Maureen Vanhaezebrouck won bij de dames met 23,70 meter en Rohan Cossement schoot bij de kinderen zijn savat 24,1 meter ver.

150 foto’s van vroeger

Het Savatteschieten ontstond begin de jaren 90 op de wijkfeesten ‘Bachten de Route’. Stijn ging daar als kind nog naar toe. “Het was een beetje jeugdnostalgie toen er meer dan tien jaar geleden aan jeugdhuis ’t Arsenaal op de bal geschopt werd en iemand zijn pantoffel mee de lucht in vloog. Zo ontstond het idee om het Savatteschieten weer nieuw leven in te blazen.”

“Het kampioenschap werd vier jaar aan ’t Arsenaal georganiseerd en wij doen het nu al zeven jaar aan café ’t Schuttershof in de Markekerkstraat. We verhuisden vooral omwille van de vele bomen aan ’t Arsenaal. Het is ondertussen al acht jaar een officieel BK.” Ondertussen groeide de randanimatie errond. “We gooien dit jaar twee zachte pantoffels uit de hoogtewerker die we zoals altijd mogen gebruiken als sponsoring. Wie deze vangt, kan deze inruilen voor een eetbon. Ook nieuw dit jaar is dat we naast een ballonplooiende clown en een springkasteel ook grime zullen doen voor de kinderen. In de tent zullen er 150 foto’s van vorige jaren hangen. “Wie zichzelf herkent of iemand kent die er op staat, kan die foto gratis meenemen”, aldus Stijn.

Om deel te nemen aan het individueel kampioenschap hoef je niet vooraf in te schrijven. Je schrijft je in, betaalt en gooit. Dit kan meerdere keren. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.