Marjan Muyle uit Middelkerke leert je omgaan met stress in corona- en andere tijden

© LC
Redactie KW

Marjan Muyle (47) studeerde in 1995 af als apotheker en is sedertdien werkzaam bij apotheek Orbie in de Leopoldlaan in Middelkerke. Deze moeder van drie komt dagelijks in contact met mensen die medicatie slikken om pijn en stress te verzachten.

Als je hoofdpijn hebt door stress, moet je de stress aanpakken. Yoga en meditatie kunnen hierbij helpen. Ik heb dit zelf ondervonden en daarom ook dat ik er al 10 jaar mee bezig ben.” Marjan leerde yoga kennen bij… de bakker. “Tijdens een gesprek met de bakkersvrouw 10 jaar geleden, kwamen sport en beweging ter sprake en dat kon ik wel gebruiken. Marina stelde me voor om eens met haar mee te gaan naar het yogacentrum van Godelieve Desaever in Eggewaartskapelle. Ik volgde daar mijn eerste yogasessie. Ik had het moeilijk om mijn aandacht naar mijn ademhaling te brengen. Ik hield vol en na enkele weken merkte ik dat ik er wel deugd van had. Daarom dat mijn echtgenoot, die ook al een tijdje bezig was met meditatie, dezelfde weg volgde. Hij was vol lof over de yogavorm Lu Jong en op die manier zijn we ons samen gaan verdiepen in Lu Jong. Meer nog, ik volgde een teacheropleiding in Kluisbergen en kreeg de kans om mijn diploma te halen bij lama Tulku Lobsang zelf”, legt Marjan uit.

Thuis genieten

Het veranderde niet alleen haar eigen leven, maar ze zorgde er ook voor dat veel mensen zich beter in hun vel gingen voelen door Lu Jong. Vooral in de coronaperiode zijn er heel wat mensen die te maken krijgen met verveling en stress. “Ik hoop dat de mensen in deze tijd heel wat over en van zichzelf gaan ontdekken, dat ze gaan beseffen dat ze thuis kunnen genieten van rust en niet altijd overal ver naartoe moeten trekken.”

Je mag je ook echt wel eens vervelen, dit hoort erbij

Yoga en meditatie zijn enorm belangrijk en bovendien heel eenvoudig. Ik zou mensen aanraden als ze het eventjes niet zien zitten, om de ogen te sluiten en te denken aan drie dingen waarvoor ze dankbaar kunnen zijn. Dat kunnen heel gewone en vanzelfsprekende dingen zijn zoals het gezin of een dak boven je hoofd. We genieten op vandaag ook te weinig van simpele dingen. Het kan voor veel mensen banaal klinken, maar het is zeker niet verkeerd om als volwassene een kleurboek aan te schaffen en te kleuren. Maak muziek of schilder, kortom doe dingen die je graag doet. Denk ook eens na over dingen die je als kind altijd graag hebt gedaan en weet je, je mag je echt ook wel eens vervelen hoor, ook dat hoort erbij”, zegt Marjan.

Elementen

Voor wie voor het eerst hoort van Lu Jong geeft Marjan graag wat uitleg. “Het is een vaste reeks van 21 oefeningen waarvan de eerste vijf de belangrijkste zijn. Het zijn oefeningen voor de vijf elementen ruimte, aarde, wind, vuur en water. Deze elementen zijn in de natuur aanwezig, maar ook in ons fysieke lichaam en in onze geest. Er zijn verder vijf oefeningen voor de gewrichten, vijf voor de vitale organen en zes voor de condities. Eens de oefeningen onder controle kan je beginnen letten op je ademhaling. Door bezig te zijn met de beweging en met je adem kun je echt tot rust komen. Het is als het ware een meditatie in beweging.

Marjan geeft al drie jaar les op woensdag in de Soulsleutel in Westende en sedert kort op donderdag in een ruimte boven de apotheek in de Leopoldlaan. Zij is ook van plan om beginnerslessen te geven.

Compostela

Door een dame die haar yogales volgde raakte Marjan in de ban van de camino naar Santiago de Compostela. Vorige winter was ze er klaar voor en ondernam een stapvakantie van de Spaanse stad Leon tot in Santiago de Compostela. Ik heb de camino niet gewandeld om religieuze redenen, maar wel omdat ik graag wandel en om die ervaring op te doen. Ik heb tijdens dit ‘avontuur’ ook wel ondervonden dat je met heel weinig tevreden bent en je je om heel weinig zorgen maakt. Ik heb toen echt ondervonden dat het leven zo simpel kan zijn.”

De activiteiten van Marjan kan je volgen op de Facebookpagina ‘Marjan Lu Jong’ en zij is bereikbaar via muyllemarjan@gmail.com of 0498 65 35 76.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier