Maritiem Informatie Kruispunt blaast tien kaarsen uit

Redactie KW

Het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) is dinsdag tien jaar geworden en dat werd in de Marinebasis van Zeebrugge gevierd in aanwezigheid van de minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), de minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) en de minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Het MIK maakt onderdeel uit van het Kustwachtcentrum en zorgt als operationele tak voor de veiligheid van de Belgische kust en de Exclusief Economische Zone. Op dit centrum in Zeebrugge werken douane, scheepvaartpolitie en Defensie samen om na te gaan of alle wetten op zee worden nageleefd. Het MIK zorgt onder meer voor opsporen van misdrijven, het in beeld brengen van de scheepvaartbewegingen, maar zorgt ook voor steun in noodsituaties en fungeert als nationaal meldpunt voor vervuiling op zee.

Om de tiende verjaardag te vieren van die veiligheidscel werd een interventie gesimuleerd op zee met onder meer de defensievaartuigen Castor en Pollux en de Sirius van VLOOT. De ministers maakten kennis met de nieuwste onderscheppingstechnieken. Er werd ook een nieuw interventielokaal geopend, het zogenaamde Maritime Security Interventielokaal. Van hieruit kunnen operaties geleid of ondersteund worden. Alle partners beschikken hier nu over alle communicatiemiddelen en grote beeldschermen waarop de nodige informatie kan worden weergegeven zoals in een echte crisiscel, maar dan voor de Noordzee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.