Mario Mestdagh uit Oostrozebeke heeft een bibliotheek met 400 whiskyflessen in huis

Mario Mestdagh met een klein deeltje van zijn collectie. © Foto CLY
Redactie KW

Mario Mestdagh (41) is gepassioneerd door whisky. Hij houdt van de veelzijdigheid van de drank en wil de verschillende smaken van die drank ontdekken. Daarnaast is hij gefascineerd door de geschiedenis van de verschillende whiskyhuizen. Dat weerspiegelt zich in een echte whiskybibliotheek over zijn passie.

Zoals dat zo vaak met passies het geval is, begon die van Mario ook bij toeval. “Het begon zo’n twintig jaar geleden”, steekt Mario van wal. “In mijn studententijd dronk ik al eens een whisky-cola. Op een gegeven moment nodigde een vriend me uit om eens een whiskydegustatie bij te wonen. En dat beviel me wel. Iets later was ik bij die vriend op bezoek en liet hij me proeven van wat ‘beter spul’: Port Ellen, Springbank, Ardbeg, Bowmore…. allemaal bottelingen uit de jaren 60 en 70. Ik was meteen gebeten om meer te leren kennen over single malt whisky.

Degustaties

Whisky wordt gedistilleerd uit een mengsel van water gist en graan, namelijk gemoute gerst. Single malt bestaat uit whisky van één soort graan én van één distilleerderij. Blended whisky wordt gemaakt op basis van verschillende soorten graan van verschillende distilleerderijen en bevat meestal een klein percentage single malt. De eerste heeft meestal een meer uitgesproken smaak.

Mario kreeg letterlijk goesting om meer van die whisky te ontdekken. “Ik woonde diverse degustaties bij. Dat zijn proeverijen waarbij je verschillende soorten whisky leert kennen zonder dat je meteen een hele fles moet kopen. Let wel, dat zijn geen dronkemanstoestanden, we proeven altijd maar enkele centiliters.”

“Whisky is niet gemaakt om te drinken, wel om te proeven”

“Ik verdiepte me in die wereld en verzamelde er boeken over. Ik wou alles weten over de geschiedenis van de distilleerderijen, zeg maar de brouwerijen van whisky. Voor mij behoren de Schotse, Ierse en Japanse single malt whisky’s tot de wereldtop. De kasten waarin in mijn whisky bewaarde, begonnen ook stilaan te klein te worden. Ik verzamelde veel verschillende soorten flessen. Niet als belegging zoals sommigen doen, maar effectief om te kunnen van proeven. Het voordeel van whisky is dat je die nog jaren kan bewaren, zelfs als de fles al geopend is. Whisky wordt met gerst, water en gist gemaakt. Heel eenvoudig, maar toch is die drank enorm veelzijdig.”

Sociale drank

“Een aanvaardbare fles whisky kost al snel om en bij de 100 euro”, weet Mario. “Er bestaan ook echte whisky-veilingen voor zeldzame flessen. Ik heb in de loop der jaren een voorraadje aangelegd van zo’n 400 flessen waarvan er 120 geopend zijn voor een geregelde tasting. Whisky is een sociale drank die je nooit alleen drinkt. Eigenlijk proef je die drank, je drinkt hem niet. Op die manier leidt dat zeker niet tot een verslaving.”

“Hoe meer je proeft, hoe beter je leert proeven. Andere leden geven je dan ook tips”

Volgens Mario is whisky een drank die men moet leren drinken, men kan niet oordelen op de eerste slok. “Whisky moet je leren ontdekken en dat doe je best niet alleen”, legt hij uit. “Zo ben ik lid van verschillende whiskyclubs. Op die manier kan je veel proeven zonder grote investeringen. Gaandeweg leer je dan wat je graag drinkt. En hoe meer je proeft, hoe beter je leert proeven. Andere leden geven je dan ook tips. Bovendien organiseren die clubs ook al eens een whiskyreis en zo leer je natuurlijk veel bij.

Momenteel is hij lid van de Whis-Quicky-Tasters of de WhisQuickies die in lokaal Quicky in de Baronstraat in Izegem zo’n vier keer per jaar bijeen komen. “Bij een bezoek aan een distilleerderij of whisky-shop koopt een échte liefhebber altijd drie flessen”, weet Mario. “Dat is er eentje om te proeven, een als investering en een om te laten liggen voor de volgende generatie. Elk whiskymerk heeft zijn eigen klassieker en voegt daar jaarlijks wel een nieuwe editie aan toe. Een verzameling kan dus nooit volledig zijn.”

Misvatting

De goudgele drank kan lang bewaard worden. “Maar anders dan bij wijn, bewaar je de flessen rechtopstaand. De whisky mag niet in contact komen met het kurk. Bovendien stel je de fles beter niet bloot aan direct zonlicht en temperatuurschommelingen, dat is dan wel hetzelfde als met wijn. Whisky kan je drinken als aperitief of digestief, maar best niet tijdens de maaltijd. Het is trouwens een misvatting dat je best ijs bij whisky doet. Zeker single malt drink je best puur. Een blend kan je zowel puur of als mixer drinken, met cola bijvoorbeeld.”

Mario Mestdagh werkt als verkoopsdirecteur bij unilin Panels in Oostrozebeke, waar hij en zijn team verantwoordelijk zijn voor de verkoop van spaan, mdf en gemelamineerde platen in alle markten buiten België en buurlanden. Hij vertoeft dan ook regelmatig in het buitenland. Ook daar probeert hij het nuttige aan het aangename te koppelen. “Zeker als ik in Japan ben, probeer ik wat nieuwe whisky-smaken te ontdekken.”

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier