Mario Mestdagh: “Ik ben een rasechte whiskyliefhebber”

Met de jaarwisseling in het vooruitzicht informeerden we bij whiskyliefhebber Mario Mestdagh naar zijn whiskykeuze voor de eindejaarsfeesten. Mario: “Mijn tip? Kies dit jaar maar voor iets heel speciaals: de Single Malt Scottish Whisky van Annandale.”

Voor Mario Mestdagh is whisky een godendrank die je met mate moet degusteren.© CLY
Voor Mario Mestdagh is whisky een godendrank die je met mate moet degusteren.© CLY

Mario Mestdag (42) uit de Ingelmunstersteenweg in Oostrozebeke is wat men zou kunnen noemen een whiskyliefhebber pur sang. Hij is niet alleen fijnproever, ook zijn kennis over whisky is enorm uitgebreid. Hij raakt er nooit over uitgepraat.

Aperitief en digestief

In de loop der jaren is Mario een verzamelaar geworden van exquise whiskysoorten. Niet als belegging zoals sommigen wel eens doen, maar alleen om ervan te kunnen proeven. “Noem mij maar een rasechte whiskyliefhebber”, aldus Mario, die als verkoper werkt bij de firma Boplan in Moorsele.

“Whisky is eigenlijk een drank voor elke gelegenheid. Je kunt het drinken als aperitief, maar dan kies je best voor het lichtere genre. Whisky is ook lekker als digestief en dan mag je al kiezen voor een krachtiger soort. De keuze is zonder meer een subjectief gegeven. Whisky wordt best pur gedronken, zonder ijs of water erbij . Bij een blend kan men cola of water gebruiken om er een long drink van te maken”, legt Mario uit.

Luxeproduct

“Elk jaar worden er nieuwe soorten whisky gebrouwen. Dat stopt nooit. Een whisky met veel jaren op de teller wordt schaarser en schaarser. Momenteel zijn er vrij veel jonge whisky’s van drie en vier jaar op de markt. Daar is vrij veel vraag naar. Vergeet echter niet dat whisky een luxeproduct is. Het is zeker niet goedkoop. Ik denk hier aan een minimumprijs van 40 euro voor 70 cl. Ik stel vast dat whisky een heel populaire drank wordt. Elk restaurant dat zichzelf respecteert beschikt over een mooi smakenpallet.”

Whisky is ook niet langer gebonden aan een sociale klasse, het gaat eerder om een passie. Vooral nu de mensen verplicht zijn om de feestdagen thuis te vieren, ben ik er zeker van dat ze iets meer zullen uitgeven aan een goeie fles whisky. Ideaal om er met mondjesmaat in de zetel van te genieten. Kies dit jaar maar voor een speciale whisky. Ik zou een heel speciale Scottish whisky Single Malt aanbevelen van Annandale. Dat is een jonge whisky van drie jaar oud, gerijpt op sherryvaten”, geeft Mario mee als tip. (CLY)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.