https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Marine schenkt scheepsklok van de A960 Godetia aan Oostende

De overhandiging van de scheepsklok door een delegatie van de Marine aan burgemeester Bart Tommelein geassisteerd door schepen Bart Plasschaert. © ML
Redactie KW

De Marine schenkt de scheepsbel van de uit de vaart genomen A960 Godetia aan de stad Oostende, ooit de thuishaven van het schip. En straks wordt het eerste nieuwe mijnbestrijdingsvaartuig onder de naam ‘Oostende’ te water gelaten.

Vanmiddag overhandigde een delegatie van de Marine waaronder de commandant van de A960 Godetia de scheepsbel en de op een houten bord gegraveerde naam van het schip aan burgemeester Bart Tommelein. In de gangen van het stadhuis hangt er al jaren een ceremoniële bel van het schip die naar aanleiding van het meterschap van de stad over het vaartuig geschonken werd.

Ook de originele scheepsklok krijgt nu een plaats in het stadhuis. En de band van de marine met Oostende blijft actueel want de allereerste van de zes nieuwe in aanbouw zijnde mijnbestrijdingsvaartuigen wordt de ‘Oostende’ gedoopt. Daarmee stapt onze Marine trouwens af van de traditie om bloemennamen te geven zoals dat de gewoonte was bij de vorige generatie mijnenjagers.

Gesloopt

Het commando en logistieke ondersteuningsschip van de Marine waarover Oostende het meterschap had, wordt na 55 jaar gesloopt. Het schip gebouwd op de Boelwerf kwam in 1966 in de vaart en was de laatste eenheid van de Marine die Oostende nog als thuishaven had.

Hoewel het vaartuig, met 900.000 zeemijl op de teller, al lang opereerde vanuit de marinebasis van Zeebrugge en alleen sporadisch nog eens de Oostendse haven binnenliep. Dat was het geval tijdens Oostende voor Anker in 2016 toen van op haar dek een oecumenische zeezegening plaatsvond.

Een laatste keer meerde de A960 in Oostende aan op 2 juli. De Godetia nam deel aan tal van internationale vlootmanoeuvres en militaire operaties waaronder de bestrijding van piraterij. Later deed het ook dienst als opleidingsvaartuig voor de studenten aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. De A960 wordt momenteel bij een Gents bedrijf gesloopt.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.