Marijke en Lieven uit Pittem stellen tuin open voor kampeerders

Marijke Moerman en Lieven Defreyne verwelkomen Elien De Pelsmaeker en Ariën Mascien. (foto Jan) © (foto Jan)
Redactie KW

Het voorbije voorjaar werd in volle coronatijd het online platform ‘Welcome To My Garden” opgericht. Via deze weg kunnen mensen hun tuin gratis ter beschikking stellen van kampeerders. Marijke Moerman en Lieven Defreyne uit de Drogenbroodstraat stapten mee in dit concept.

In volle coronacrisis, toen duidelijk werd dat reizen tijdens de zomervakantie niet evident zou worden, besloot een aantal enthousiastelingen het online platform ‘Welcome To My Garden’ op te richten. Via dit platform kunnen mensen gratis hun tuin beschikbaar stellen aan kampeerders voor een periode van maximum 48 uur. Van enige verplichting qua sanitair of andere faciliteiten is geen sprake, de enige voorwaarde voor de kampeerders is dat zij te voet of met de fiets moeten komen.

Jeugdbeweging

“Ik hoorde voor het eerst van dit initiatief via een berichtje op Facebook”, vertelt Marijke. “Dit leek mij wel een leuk initiatief en dus vroeg ik aan Lieven wat hij er van vond. Ook hij zag dit wel zitten en dus besloten we wat meer info in te winnen. Na wat meer uitleg gekregen te hebben besloten we op de kar te springen. Het was voor een deel het verrassende en het stukje avontuur dat ons aansprak, gekoppeld aan het feit dat het absoluut niet commercieel is.”

“Uiteraard speelt het feit dat onze kinderen allemaal in de jeugdbeweging geweest zijn ook wel een rol. Zij hebben ook vaak een kampeerplaats moeten zoeken tijdens voorkampen of trektochten en waren ook blij wanneer iemand zijn grond of tuin ter beschikking stelde. Wij hebben een ruime tuin en dus leek het ons wel nuttig dit nu ook voor anderen te doen. Toen we het aan onze dochters vertelden waren ze alleszins enthousiast. De huidige situatie met de coronamaatregelen was bovendien nog een extra stimulans om het te doen. Door de lockdown en het ‘in je kot blijven’ vallen heel wat sociale contacten weg en dit lijkt ons een ideale manier om eens andere mensen te leren kennen. Het is steeds weer een beetje uitkijken naar wie er langs zal komen en welke verhalen of belevenissen deze mensen te vertellen zullen hebben. Zo hebben we inmiddels al een groep van zes jongeren gehad die te voet van Brussel naar Terneuzen wandelden en ik moet zeggen dat het al reuze meegevallen is. Aangezien Egem niet echt in een heel toeristische regio ligt, verwacht ik overigens geen overrompeling, wat toch wel goed is. Elke dag andere mensen over de vloer zou ook wat te veel van het goede zijn.”

“We hebben een ruime tuin en het leek ons nuttig die open te stellen”

“We krijgen wel eens de vraag of we niet bang zijn, met die vreemden in onze tuin, maar dat zijn we zeker niet. Het opzet is bovendien wel veilig. Om te beginnen moet je eerst een account aanmaken op het platform vooraleer je kan reserveren. Daarnaast staat op de site alleen een tekentje van een tent naast de straat, zonder verdere gegevens. Wie wil contact opnemen moet dit doen via een link en wij bepalen zelf waar we op antwoorden en wat we doorgeven. Zo geven we pas ons adres door enkele dagen voor de mensen arriveren. De kampeerders moeten ook niet binnen zijn. Wij hebben aangegeven dat er buiten een waterkraantje en een stopcontact is, maar zelfs dat is niet verplicht. Wij beslissen zelf om de mensen beter te leren kennen en om ze te laten douchen. Aangezien ze te voet of met de fiets moeten komen heb je ook al automatisch het soort kampeerders dat niet onmiddellijk geneigd zal zijn je huis leeg te halen. Tenslotte kunnen we er van de ene dag op de andere mee stoppen.”

Ervaring

Tijdens ons gesprek kwamen toevallig Elien De Pelsmaeker en Ariën Mascien, de kampeerders voor die avond aan. “Wij zijn deze morgen met de fiets vertrokken vanuit Gent, dus het is onze eerste slaapplaats”, vertelt Elien. “Ik heb wel al wat ervaring met een dergelijk concept via een gelijkaardige Nederlandse variant ‘Vrienden op de fiets’ en we hebben al een aantal maal in een Air B&B verbleven, maar dit is onze eerste maal via Welcome to My Garden. Het is alleszins een leuke manier van logeren, dus we zien het wel zitten. We sluiten morgen in Diksmuide aan op de Groene Valleien fietsroute die van Sluis via Boulogne-Sur-Mer, Arras en de Moezelstreek naar het eindpunt Trier loopt. We hebben dus nog wel wat kilometers en wat kampeerplaatsen voor de boeg.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier