Marijke Debaere en Jan Buysschaert vieren hun ‘twaalfde’ verjaardag

Jan en Marijke zijn als brandweerman en groendame 'buren' van elkaar. Ze werden beiden geboren op 29 februari 1968 en ze wonen alle twee al precies 23 jaar in Gits. © JD
Redactie KW

Op maandag 29 februari vieren zowel Marijke Debaere als Jan Buysschaert hun twaalfde verjaardag. Of is het hun achtenveertigste?

Zowel Jan Buysschaert als Marijke Debaere zagen het levenslicht op de schrikkeldag van 1968. Jan en Marijke werden niet alleen op dezelfde unieke dag geboren, in Gits zijn ze soms ‘buren’, want Jan kan je als brandweerman regelmatig aantreffen in het arsenaal, terwijl Marijke zich met de groendienst verdienstelijk maakt op het aanpalende recyclagepark.

23 jaar in Gits

We brachten beiden samen in deze buurt, voor een gezellige babbel. Zo zijn Marijke Debaere en Jan Buysschaert blijkbaar allebei aangespoelde Gitsenaars, die ongelooflijk maar waar, in hetzelfde jaar hier landden. “Ik ben afkomstig van Staden en woon met echtgenoot Peter Bardoel, afkomstig uit Kortemark, en de kinderen Noah (18) en Luna (15) al 23 jaar in Gits, in de Stationsstraat”, opent Marijke.

“Ook wij – wat een toeval – wonen al 23 jaar in Gits, eerst langs de Driewegenstraat, nu in de Leenbosstraat”, pikt Jan in. “Ik ben afkomstig van Rollegem bij Kortrijk en mijn echtgenote Maryan Vlieghe komt van Bellegem. Ondertussen hebben we drie kinderen: Maarten (19), Hanne (18) en Jasper (14).”

We zijn wel eens benieuwd hoe beiden in Gits belandden. “Ik werkte eerst bij Meersman in Hooglede en later geruime tijd bij Levi’s in Gits, zo kwamen we hier terecht”, geeft Marijke aan. “Maar dat confectiebedrijf sloot zijn deuren. Gelukkig kon ik hier aan de slag blijven. Ik heb het enorm naar mijn zin bij de gemeentelijke groendienst.”

“In 1990, direct na mijn studies, startte ik op de aankoopdienst in Sadef”, vervolgt Jan. “Ter gelegenheid van mijn vorige verjaardag, vier jaar geleden dus (lacht), verhuisde ik naar de verkoopdienst bij Germond in Kachtem, dat is een bedrijf dat zich specialiseerde in gereedschappen en metaalbewerkingsmachines.”

Feesten geblazen

Maandag 29 februari nadert met rasse schreden. “Wij zullen het rustig vieren”, blikt Jan vooruit. “Mij staat er thuis een soort verrassingsfeestje te wachten”, weet Marijke. “Het is Peter die alles regelt. Ik weet enkel dat op zaterdag 5 maart heel het huis aan de kant moet zijn, want dat er een en ander te gebeuren staat.”

“Maandag worden we alle twee ‘twaalf’ jaar”, besluit Marijke lachend. “We mogen nu eindelijk onze plechtige communie doen. En zowel Jan als ikzelf zijn met onze 12 jaar nu de jongste thuis. Als kakkernest zullen we nu misschien meer verwend worden?” (lacht)

(JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.