Mariënstede bedankt vrijwilligers met fotowandeling

Vrijwilligers Mia Mahieu, Pierre Lioen, directeur Lieven Detavernier, Marnik Maes, Francine Bekaert en vrijwilligersverantwoordelijken Lien Degryse en Stien Verhalle in het park voor het kasteel.©jan_stragier Jan Stragier
Vrijwilligers Mia Mahieu, Pierre Lioen, directeur Lieven Detavernier, Marnik Maes, Francine Bekaert en vrijwilligersverantwoordelijken Lien Degryse en Stien Verhalle in het park voor het kasteel.©jan_stragier Jan Stragier
Redactie KW

Mariënstede, de Dadizeelse voorziening voor mensen met een beperking, kan ieder jaar rekenen op een 150-tal vrijwilligers. “Zij zijn echt een meerwaarde voor onze organisatie”, zegt Lien Degryse, de nieuwe vrijwilligersverantwoordelijke van Mariënstede. Om hen te bedanken, loopt er nu een fotowandeling in het park voor het kasteel.

Vrijwilligers spelen binnen heel wat organisaties en verenigingen een essentiële rol. Zo ook bij Mariënstede. Ieder jaar kan de Dadizeelse voorziening rekenen op de helpende handen van een 150-tal vrijwilligers.

“Ze koken, maken de busritten mogelijk, doen boodschappen, verdelen de post of knappen wat werk in de grote tuin op. Ze vervullen 101 taken en maken het werk voor de vaste medewerkers een pak lichter. Vrijwilligers zijn een echte meerwaarde voor onze organisatie”, weet Lien Degryse (30).

De Dadizeelse is sinds kort medevrijwilligersverantwoordelijke binnen Mariënstede. Die taak vervult ze samen met Hilde Decoene. “De vrijwilligers kunnen telkens bij ons terecht met vragen. Ook nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom.”

Veel gemis

Het voorbije jaar was ook voor de cliënten van Mariënstede en de vrijwilligers een speciale en moeilijke periode. “Het voorbije jaar werd meer dan ooit duidelijk dat verbinding heel erg belangrijk is”, vertelt Lien. “De gebruikers missen de vrijwilligers, hun gezellige babbeltjes, de creatieve uitspattingen, … De wereld van de bewoners van Mariënstede zal weer openbloeien als alle vrijwilligers opnieuw over de vloer kunnen komen.”

“We voelen ook dat de vrijwilligers staan te popelen om hun vrijwilligerswerk te kunnen heropstarten.” Onder andere het koken in de weekends en het busvervoer kon de voorbije maanden wel doorgaan, andere activiteiten werden door de coronacrisis voor even afgeschaft.

Een van de vrijwilligers die al jarenlang verbonden is aan de voorziening is de Dadizeelse Stien Verhalle (64). Zij helpt onder andere mee in het winkeltje in het kasteel en trekt samen met een van de bewoners vaak naar de plaatselijke kleuterschool.

“Ik vind het gewoon superleuk om iets te kunnen betekenen voor die mensen. Het is een mooie, sociale bezigheid. Het respect dat je van de mensen krijgt, is erg groot. Dat doet enorm veel deugd.”

Fotowandeling

Mariënstede zet ieder jaar in de periode rond de Week van de Vrijwilliger haar vrijwilligers in de bloemetjes. “Dit jaar is er geen groot feest mogelijk, maar we zochten toch naar een alternatief om onze dankbaarheid aan hen te tonen. We breiden de Week van de Vrijwilliger uit naar quasi een volledige maand.”

De medewerkers van Mariënstede werkten een fotowandeling in het park voor het kasteel uit. Van 27 februari tot 28 maart kunnen de vrijwilligers tien foto’s ontdekken met een bijpassende vraag. Aan de fotowandeling is er een kleine wedstrijd verbonden. Wie zijn of haar antwoordenblad indient, krijgt in de winkel van Mariënstede een leuke attentie. Voor de winnaar ligt er een leuke verrassing te wachten.

Info: Wie interesse heeft in het vrijwilligerswerk binnen Mariënstede kan contact opnemen via vrijwilligerswerk@marienstede.be of via het telefoonnummer 056 50 94 13.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.