Marieke Pottie wordt tweede op provinciale juniorjournalistwedstrijd

Marieke Pottie eindigde tweede in de provinciale junior journalist wedstrijd van het Davidsfonds. © BRU
Redactie KW

Marieke Pottie (14) greep enkele weken terug net naast de provinciale titel van junior journalist in de categorie secundair onderwijs. Toch is de leerlinge van het Spes Nostra Instituut heel tevreden dat de jury haar verhaal over ‘Mijnheer Verlinden’ met een tweede plaats bekroonde.

Marieke Pottie volgt in Spes Nostra in Kuurne de richting wiskunde – wetenschappen. Naar haar eigen mening is Frans haar beste vak, al heeft ze ook bij Nederlands een goed taalgevoel. Het verhaal van Marieke, dat door de jury tijdens de provinciale finale met een tweede plaats beloond werd, gaat over een griezelige buur die in een bibliotheek werkt waarin slechts 100 boeken terug te vinden zijn. Als haar hoofdpersonage op bezoek gaat in de bibliotheek trekt een bepaald boek haar aandacht. Als ze het boek inkijkt, komen plots uit het boek planten tevoorschijn die haar vastgrijpen.

“Het was niet mijn eerste deelname aan deze wedstrijd”, vertelt Marieke die geregeld eens een verhaal schrijft in haar vrije tijd. “Ook in het zesde leerjaar waagde ik al eens mijn kans, maar dan met minder succes.”

Opnieuw Vlaamse finale

“Nadat ik in februari de eerste plaats behaalde in de plaatselijke editie van de junior journalist-wedstrijd, had ik nooit durven dromen dat mijn verhaal ook zo goed ging scoren op provinciaal niveau. Toen ik eind juni per mail werd ingelicht dat mijn werk geselecteerd was door de jury, kon ik het eerst niet geloven dat ik tweede was geworden in dit provinciale luik waaraan ook nog 14 andere leerlingen uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen deelnamen.”

We hadden een dag vol doe – activiteiten gepland voor onze finalisten, maar helaas stak het coronavirus daar een stokje voor

Toch verliep de provinciale finale dit jaar niet helemaal zoals de organisatoren het zich hadden voorgesteld. “Normaal zou de provinciale finale dit jaar georganiseerd worden in Kortrijk”, vertelt Catherine Boury van Davidsfonds Kuurne. “We hadden een dag vol doe – activiteiten gepland voor onze finalisten, maar helaas stak het coronavirus daar een stokje voor. Om de finalisten niet te lang op hun honger te laten zitten, werd uiteindelijk besloten om de winnaars per mail op de hoogte te brengen en hun prijzenpakket coronaproof thuis af te leveren, wat ondertussen reeds gebeurd is. Vanaf volgende editie valt de provinciale finale weg zoals we deze vijf jaar lang kenden en wordt er terug een Vlaamse finale ingevoerd, zoals dat vroeger ook het geval was.”

Inspiratie uit tekening

Als prijs kreeg Marieke een boekenpakket, een boekenbon ter waarde van 30 euro, een doos koekjes en diverse gadgets aangeboden door het Davidsfonds. Daarnaast kan ze ook een dag lang richting Brussel om er aan een zoektocht deel te nemen.

“De inspiratie voor mijn verhaal haalde ik uit een tekening gemaakt door een kunstenaar die mij werd voorgelegd in het zesde leerjaar”, gaat Marieke verder. “Toen ik het thema zag waarover dit jaar moest geschreven worden, moest ik meteen aan die tekening denken en de inspiratie kwam vrijwel vanzelf.”

Of ik later journalist wil worden weet ik niet, maar ik zou wel graag iets doen dat te maken heeft met schrijven”, vertelt Marieke nog. In haar vrije tijd is Marieke naast lezen ook bezig met het bespelen van haar lievelingsinstrument cello. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier