Marieke Degryse uit Westrozebeke werd 21 in 2021

(foto JCR)©JOKE COUVREUR
(foto JCR)©JOKE COUVREUR
Redactie KW

21, het is een magische leeftijd, en al zeker als je die verjaardag mag vieren in het jaar 2021. Wij vragen wekelijks aan iemand die de magische verjaardag dit jaar viert, naar zijn of haar plannen, dromen en verwachtingen. Deze week hadden we een babbel met Marieke Degryse.

Marieke Degryse is de dochter van Dirk Degryse en Eline Reynaert. Ward (24) is haar broer. Het gezin woont in de Kattestraat. Marieke studeert sociaal werk aan de Arteveldehogeschool in Gent en zit ook op kot in Gent.

Zit je in verenigingen?

“Ik ben lid van Chiro ’t Scamanderke in Oostnieuwkerke waar ik nu al het vierde jaar leiding geef. Dit jaar heb ik de Aspi’s onder mijn hoede. De jaren daarvoor was ik leidster van de Tippers, van de Tiptiens en van de Kwiks. In Gent ben ik dan weer lid van Internia, een West-Vlaamse studentenclub waarvan de leden afkomstig zijn uit Tielt en omgeving.”

Wat deed je om de lockdown door te komen?

“Tijdens de lockdown heb ik veel geschilderd. In het middelbaar heb ik beeldende kunst gevolgd aan de Heilige Familie in Ieper. Daar kregen we ook geregeld de opdracht om een schilderij te maken. Ik schilder vooral voor mezelf. Het is niet de bedoeling om met mijn werk naar buiten te komen. Daardoor staat mijn kamer thuis redelijk vol.”

Kan je een dag zonder gsm/sociale media?

“Niet echt. Dat gebeurt eigenlijk nooit. Ik word elke dag met sociale media geconfronteerd. Zo moet ik voor school de media volgen en nieuwssites bekijken. Er vallen ook zowat dagelijks via digitale weg zaken te regelen voor de Chiro.”

Hoe zit het met je muzikale smaak?

“Ik hou vooral van rock. Ook Belgische rock zoals bijvoorbeeld Equal Idiots kan ik best smaken. Al luister ik ook naar alternatieve muziek. Als ik alleen ben, zet ik rustiger muziek en jazz op. Ik durf ook wel eens Klara opzetten. Dat maakt me rustig.”

Welke goede doelen liggen je na aan het hart?

“Ik heb mijn hart aan Kloen verpand. Kloen is een vzw die vooral het werk van de ziekenhuisclowns in de kijker plaatst. Mijn vader is er trouwens actief als clown. Geert Deraeve van Kloen en zijn partner Riet zijn ook een heel sympathiek, tof koppel.”

Waar ben je meest aan gehecht?

“Aan mijn vrienden. Ik kan me eigenlijk geen leven zonder vrienden inbeelden. Ik reken daar ook de Chiro bij. Ik haal veel energie uit mijn activiteiten bij de Chiro. Ik kan mijn creatieve ideeën in mijn engagement voor de jeugdbeweging kwijt.”

Wat staat bovenaan je bucketlist?

“Sowieso iets avontuurlijks. Ik zou supergraag eens bungeespringen of skydiven. Ik wil ook graag een verre reis maken.”

Hoe zie je jezelf binnen tien jaar?

“Liefst met een vaste job waar ik mijn creativiteit in kan gebruiken. Vorig semester heb ik stage gedaan in een kunstwerkplaats voor mensen met een beperking en ik heb me super geamuseerd. Verder zie ik mezelf met een partner en met een hechte vriendengroep rond mij op wie ik kan vertrouwen.”

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.