Marieke Blomme stelt recordpoging om kust af te zwemmen uit tot woensdag

Marieke Blomme, hier op training, heeft haar poging uitgesteld om de kust in 18 uur af te zwemmen. Te hoge golven en te veel wind. Wellicht wordt het nu eind augustus. © JS
Johan Sabbe

Maandag wou de uit Torhout afkomstige Marieke Blomme (40) de Vlaamse kustlijn afzwemmen in een recordtijd van 18 uur, maar ze heeft haar poging uitgesteld. De omstandigheden op zee zijn te ongunstig. Woensdag 18 augustus onderneemt ze een nieuwe poging.

Marieke wil de 67 kilometer zwemmen voor twee goede doelen. Vooreerst de vzw Snowbility, die wintersportvakanties mogelijk maakt voor mensen met een fysieke beperking. En ten tweede de vzw The Homestretch Foundation. Die zorgt er onder meer voor dat vrouwelijke wielrenners een minimumloon kunnen ontvangen als prof.

Te hoge golven en te stevige wind

“Helaas dus geen recordpoging op maandag 16 augustus”, sakkert Marieke. “Er staat een te zware zee met golven tot een meter hoog en zelfs meer. Plus: de wind blaast met een kracht van 5 à 6 beaufort.”

“In die situatie heeft het geen zin om te vertrekken. Het moet doenbaar zijn én veilig. Woensdag ondernemen we een nieuwe poging. Als het woensdag niet kan, kijk ik uit naar de volgende periode van doodtij. Dan is het verschil tussen hoog- en laagwater minimaal. Dat zou rond 31 augustus zijn. In geen geval wil ik alle trainingsarbeid verloren laten gaan.”

Intensief getraind

Als Marieke (40) in haar opzet slaagt, zet ze de beste tijd ooit neer om non-stop van De Panne tot Knokke te zwemmen. Kan ze dat effectief in 18 uur bolwerken, dan hoeft ze maar een derde tegen de stroom in te gaan.

Na de start is het zes uur met de stroom mee, daarna zes uur tegen en dan weer zes uur mee. Ze heeft intensief getraind en jarenlange ervaring opgebouwd inzake openwaterzwemmen.

Personal en triatloncoach

Marieke is uit Torhout afkomstig, waar ze opgroeide en haar secundair onderwijs afwerkte. Ze is van opleiding criminoloog-pedagoog. Ze heeft die studies in Gent gevolgd, waar ze is blijven hangen.

Ze woont met haar man Tim Flott (32), die uit de Verenigde Staten afkomstig is, in Mariakerke, bij Gent. Eerst heeft ze zo’n twaalf jaar in het forensisch welzijnswerk gestaan, maar uiteindelijk heeft ze zich omgeschoold tot personal en triatloncoach. Daar probeert ze nu op zelfstandige basis van te leven.

Openwaterzwemmen

“Ik heb altijd graag gesport”, zegt ze. “Al ben ik pas écht met zwemmen gestart tijdens en na mijn cursus redder aan zee. Zo ben ik bij de competitiezwemmers van de Torhoutse zwemclub Thor beland, waar ik conditie heb opgebouwd en deftig crawl leerde zwemmen, de technische knepen inbegrepen.”

“Ik behaalde mooie resultaten bij wedstrijden in het zwembad, maar was daar vrij snel op uitgekeken. Toen ben ik met afstandscompetities in openlucht gestart. Ik ben het openwaterzwemmen door de jaren heen blijven koesteren.”

Conditie op peil houden

“Op zich vind ik de trainingen voor het kustavontuur niet keihard, maar wel erg tijdsintensief. Ik zwem lange afstanden met een relatief lage hartslag, wat niet lastig aanvoelt. Maar het is veel: om en bij de 60 kilometer zwemmen per week, zes dagen op de zeven, twee tot drie keer per dag.”

“Van zodra de omstandigheden meezitten, wil ik de kust effectief afzwemmen. Dan vertrek ik om 5 uur in de prille morgen in De Panne en hoop ik Knokke om 23 uur te bereiken. Intussen blijf ik mijn conditie op peil houden. Duimen dat het straks lukt!”

Iets bijdragen kan vanaf 5 euro via Marieke moves for Life

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.