Marie-Thérèse Alliet krijgt de rol van legendarische frituuruitbaatster Carola uit Tielt

Marie-Thérèse Alliet in de typische outfit van Carola van frituur De Beiaard. © WV
Redactie KW

Het laatste weekend van augustus brengen theatermakers en regisseurs Stefaan De Cloet en Danny Verlinden de levendige en ‘mythische’ Tieltse jaren 50 tot 70 tot leven in een retro theaterwandeling over drie kilometer in het stadscentrum. Op mooie plekjes maak je via monologen kennis met figuren die toen het lokale leven beheersten. Een van de legendarische figuren is Carola van frituur De Beiaard, vertolkt door Marie-Thérèse Alliet (66) uit Ruiselede.

Marie-Thérèse Alliet speelde eerder al Rosa, de vurige oppositieleidster tegen de burgemeester, in de niet onbesproken Tieltse revue ‘t Ringland net voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar. Recensenten loofden haar prestatie en ze werd tweede in het klassement dat talent, perfomance en uitstraling beoordeelde. In de jaren 90 was ze actief in het stuk De Boerenkrijg.

Privé

Marie-Thérèse Alliet is gehuwd met Roger Strobbe en woont sinds 1978 in de Waterboordstraat in Ruiselede.

Loopbaan

Als verpleegkundige werkte ze tot 2014 in het Sint Andriesziekenhuis in Tielt. Officieel ging ze met pensioen in 2017.

Vrije tijd

Haar hobby’s zijn tuinieren, handwerkjes maken en kleine rolletjes spelen in het amateurtheater.

“Toneelspelen is echt mijn ding. Ik hang graag het zotteke uit”, opent Marie-Thérèse. “Voor de pure zangkwaliteit is men bij mij aan het verkeerde adres. In de jaren 80 ging ik heel vaak naar playbackvoorstellingen. Mijn expressie was steeds mijn kracht: overtuigende mimiek en het inleven in de rol. Ik ben dan compleet getransformeerd tot het personage. In 1985 speelde ik meermaals Demis Roussos. Forever and ever en zoveel meer van mijn favoriete nummers. En in september start ik de repetities voor een rolletje voor een seniorengroepering in het Vijverhof. Wie me vraagt voor een bijrolletje krijgt meteen positief antwoord. Mijn troeven? De verbale expressie, de schaamte opzijzetten, goede articulatie en een forse en klare stem. Ik heb geen micro nodig!”

Iedereen uit de brede regio kende haar, ging er frietjes verorberen na het fuiven of na een cafébezoek. Ze herleeft straks in alle glorie en authenticiteit. Ik ben Carola ten voeten uit

En in augustus zal ze dus deel uitmaken van de retro theaterwandelingen in Tielt. Folkore, scherpe humor en nostalgie worden gebundeld in een leuke wandeling. “De details van het totaalproject ken ik niet. Enkele cruciale items zijn me bekend en vooral wat ik zelf moet doen”, lacht Marie-Thérèse. “Stefaan De Cloet engageerde me na mijn prestatie in de Tieltse revue. Het wordt een wandeling van 3 kilometer met een monoloog op tot de verbeelding sprekende Tieltse locaties. Zoals de Vierhoek, het college, een idyllisch oud winkeltje in de Oude Stationsstraat en de hoek van het stadhuis, precies waar de frituur van Carola zich bevond. Met volkse en spraakmakende figuren zoals Roger Decock, Briek Schotte en de memorabele en betreurde frietmadam Carola van De Beiaard (ze overleed op maandag 29 april, red.). Op elke stopplaats is er eerst een inleiding, die de figuur en de situatie omschrijft. Zo is ex-beiaardier Jozef Van Maele, de niet onbesproken man met paard en pijp, mijn inleider. Zo is meteen de link gelegd tussen frituur De Beiaard en de beiaardier. Geniaal werk van de regisseurs!”

Monoloog

“Ik verklap mijn ruim 10 minuten durende monoloog niet, maar het begint met de stem van Richard die me toeschreeuwt. Het wordt uiteraard grappig en in het plat Tielts dialect, met de onvergetelijke outfit van Carola: dikke wollen grijze muts en pull tot aan de polsen. En die aangrijpende, krachtige en zelfzekere stem. Iedereen uit de brede regio kende haar, ging er frietjes verorberen na het fuiven of na een cafébezoek. Ze herleeft straks in alle glorie en authenticiteit. Ik ben Carola ten voeten uit!”

Praktisch

De retro theaterwandelingen vanuit het centrum vinden plaats op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Op vrijdag van 19 tot 20.30 uur. De andere dagen van 14 tot 18 uur. Om het halfuur kan een groepje vertrekken voor een historische wandeling, gekruid met volkstheater over wat Tielt begeesterde in de jaren 50 tot 70. Een ticket kost 12 euro, consumptie inbegrepen op het foodtruckfestival dat dan ook aan de gang is. Het project is een idee van het theaterduo Stefaan De Cloet en Danny Verlinden.

Info en reservatie via 051 428 220 of reservatiedienst@gildhof.be

(Roland Van De Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier