https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Marie-Roos Vanderiviere stopt als chauffeur van schoolbus

Marie-Roos (links) geeft de sleutel van de schoolbus door aan de nieuwe buschauffeur Patricia. (foto TV)
Marie-Roos (links) geeft de sleutel van de schoolbus door aan de nieuwe buschauffeur Patricia. (foto TV)
Redactie KW

Na 42 jaar nemen de leerlingen van de Dentergemse gemeentelijke basisscholen afscheid van Marie-Roos Vanderiviere (70). De Markegemse was jarenlang chauffeur van het busje van de plaatselijke vzw dat rijdt voor de scholen. Patricia Waelkens neemt het roer, of beter gezegd, het stuur over.

“Vorig jaar, net voor de eerste lockdown, besliste ik om te stoppen als chauffeur van de schoolbus”, vertelt Marie-Roos. “Ergens heeft corona mijn beslissing beïnvloed, maar waarschijnlijk was ik ook gestopt zonder die pandemie. Ik vind dat het tijd is om te profiteren van mijn pensioen. Ik heb het steeds met veel passie gedaan. Aanvankelijk bracht ik de kinderen ‘s morgens naar school en bracht ik hen ‘s avonds veilig terug naar huis. Later vervoerde ik de leerlingen ook van en naar het zwembad tijdens de schooluren. Het voordeel aan de job is dat je redelijk wat vrije tijd hebt. En met Marc Blondeel had ik ook een goede baas. Het was altijd aangenaam werken voor de vzw.”

Nooit een ongeluk

“Als ik in de supermarkt ga winkelen, dan herkennen sommige kinderen me steevast en begroeten ze me enthousiast. Ik ben ook trots dat ik in al die tijd nooit een ongeluk heb gehad. Want ook als het gesneeuwd had, reed ik met de bus rond. Dan was het een kwestie van voorzichtig te rijden. Ik kwam veel in contact met directie en leerkrachten. En ook ouders spraken me soms aan om bijvoorbeeld iets mee te geven met hun kleutertje.”

Marie-Roos bleef nog actief tot er iemand anders haar plaats kon innemen. Patricia Waelkens (46) verhuisde onlangs naar Markegem. Ze vernam de vacature via een vriendin en waagde haar kans. “Ik was 18 jaar in dienst als buschauffeur bij De Lijn”, zegt Patricia. “Vier jaar reed ik rond met een lijnbus en de laatste 14 jaar was ik buschauffeur van de belbus.”

“Ik reed graag rond met de belbus omdat je dan meer persoonlijk contact hebt met de passagiers. Je kon bovendien zelf wat meer je traject kiezen aangezien er geen vaste route was. Maar omdat het einde van het tijdperk van de belbus nadert, is de schoolbus een prima alternatief. Bovendien zijn de uren veel beter. De belbus reed dagelijks van 5.15 tot 21.30 uur. Dat is een groot verschil met de schoolbus. Het zal leuk zijn om geen ritten meer te moeten doen tijdens de weekends. En ook tijdens de schoolvakanties heb ik vrijaf. Daarbovenop zal ik ‘s morgens een paar uur langer kunnen slapen en ‘s avonds vroeger kunnen stoppen. Ik kan ook te voet naar mijn werk gaan.”

Start na paasvakantie

Patricia neemt na de paasvakantie de fakkel voorgoed over. “Ik reed al eens mee om de route te verkennen en contacten te leggen met de directie van de scholen. Zo weten ze ook wie ik ben. Ik kijk er alvast naar uit.” (TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.