Marie-Louise Cornu blaast 101 kaarsjes uit

Marie-Louise op haar 101ste verjaardag met Ines Roosen, een van de buurvrouwen die haar kwam feliciteren. © NOM
Redactie KW

“Het is niet te geloven hoeveel de tijd veranderd is, de mensen zijn ook niet meer als vroeger”, mijmert Marie-Louise Cornu uit Heule. Ze woont er al vele jaren alleen naast het veld van Stade. Ze is op vrijdag 28 februari 101 geworden.

Marie-Louise is geboren op de Zandberg, maar als baby al verhuisde ze met haar ouders naar Heule waar ze nu al honderd jaar woont. Ook na haar huwelijk met Florent D’Hondt uit Roeselare bleef ze bij haar ouders inwonen. Ze heeft voor hen gezorgd tot hun overlijden. Haar man is intussen ook al 33 jaar gestorven. “Ik had een brave man, het zou niet mogen zijn.” Ze hadden geen kinderen en ook haar enige broer is gestorven.

Goede buurt om oud te worden

“Ik heb veel gewerkt en goede bazen gehad”, zegt ze als we vragen wat ze gedaan heeft om zo lang te leven. Ze heeft 40 jaar in enkele textielbedrijven gewerkt. “Het is hier ook een goede buurt om oud te worden. Mijn overbuurvrouw Germaine Borreman, die vijf jaar geleden gestorven is, was bijna 106. En vlakbij, in de Weversstraat, woonde André Vandenhende. Hij is in oktober gestorven en was bijna 102. We hebben nog samen bij Vanleynseele gewerkt. Hij was daar boekhouder.”

Marie-Louise is nog altijd rad van tong en ze is bekend als een brave, gemakkelijke en gulle vrouw. “Ja, ik heb gegeven rond mijn oren”, zegt ze in haar echte Kortrijks. “En we hebben dikwijls leute gehad, maar dat is al gedaan.” Uit haar huis wil ze niet weg en ze heeft het geluk dat ze nodige hulp en verzorging krijgt. En dichte buurvrouw Christine Desmet komt haar dagelijks een tijdje gezelschap houden.

Wachten op beter weer

Marie-Louise kijkt nog wel eens naar het voetbal op tv. Ze is vanzelf voetballiefhebber geworden doordat ze naast Stade woont. Naar matchen gaan kijken lukt wel niet meer, maar ze houdt van de sfeer die ze beleeft vanop haar tuinstoel. Die blijft voorlopig in de gang staan wachtend op beter weer. Dan hoopt Marie-Louise weer veel buiten te zitten, zodat ze een babbeltje kan slaan met voorbijgangers. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier