Marie Louise Christiaens telt honderd lentes

De eeuwelinge met haar twee dochters. © WV
Redactie KW

Op donderdag 25 juni was er feest in woon-zorgcentrum Mariawende in Beernem. Een van de bewoners, Marie Louise Christiaens, werd immers honderd jaar. En daar hoorden cava, koffie en taart bij. En felicitaties van de burgemeester in aanwezigheid van familie, medebewoners en personeel.

Marie Louise Christiaens werd geboren in Ruiselede op 25 juni 1920. Ze was de dochter van René Christiaens en Cyrilla Depootere en de zus van Alice en Gerard. Vader was aannemer van bouwwerken. Hij bouwde onder andere een deel van het klooster voor de zusters van O. L. V. van Zeven Weeën in het Eierstraatje en de kapel in Kruiskerke.

Na de wieg te zijn ontgroeid, volgde Marie Louise de lagere school in het centrum en daarna ging ze naar het pensionaat in de Pensionaatstraat in Ruiselede. Alhoewel haar ouders onder de kerktoren woonden, mocht Marie Louise slechts eenmaal per maand naar huis.

Kleermaakster

Na de jaren in Ruiselede volgde ze de opleiding snit en naad in de St.-Jozefsschool in Tielt en daarna trok ze tot haar twintigste naar het instituut Onze-Lieve-Vrouw in de Tweebruggenstraat in Gent, waar ze het diploma van zelfstandig kleermaakster behaalde. In die periode naaide ze heel wat rouw- en communiekleedjes.

Eens terug in de Poekestraat in Ruiselede maakte ze kennis met haar toekomstige echtgenoot, Valere Degeyter, die ook in de Poekestraat woonde. In 1940 brak de oorlog uit en werd Valere opgepakt door de Gestapo en naar Duitsland getransporteerd. Na de oorlog trouwde Marie Louise met Valere op 9 mei 1944 en ze gingen wonen in de Oude Tieltstraat in Ruiselede, waar ze samen een winkel startten voor verf en behangpapier. Valere was immers zelfstandig schilder van beroep. In 1956 verhuisden ze naar hun nieuwe woonst in de Poekestraat.

Het gezin werd gezegend met twee dochters Brigitte en Edith, die na hun huwelijk, respectievelijk met Hilaire Coene en met Alex De Geyter (+), eveneens gingen wonen in de nabijheid van de ouderlijke woonst.

Ondertussen is Marie Louise de lieve oma van drie kleinkinderen: Vic, Pascal, Petra en drie achterkleinkinderen: Dré, Wannes en Bente

Noodlot sloeg toe

In 1957 sloeg echter het noodlot toe. Door een motorongeval overleed Valere op 37-jarige leeftijd en Marie Louise moest noodgedwongen gaan werken in de breifabriek aan de Waterboorstraat. Met vereende krachten overwon het gezin ook deze moeilijke periode. Na enige jaren kreeg Marie Louise kennis met Arthur Muys uit de Poekestraat en trouwde met hem in 1964. Van dan af was Marie Louise huismoeder en Arthur bleef tot zijn pensioen verder werken in Prefaliet in Tielt. Eens met pensioen genoot het koppel van hun welverdiende rust en maakten ze samen met Gerard en Yvonne mooie reizen, onder andere naar Zwitserland, Italië en Frankrijk. Ze kwamen ook wekelijks samen met de buren om een kaartje te leggen een glaasje te drinken. Dertig mooie huwelijksjaren hebben ze gekend en regelmatig werd de Marie Louise gedanst tot Arthur in 1993 overleed.

De jaren eisten hun tol en de gezondheid van Marie Louise ging erop achteruit. Gelukkig kon ze rekenen op de hulp van haar dochters. Uiteindelijk verhuisde ze toch naar het woon-zorgcentrum Mariawende in Beernem waar ze ondertussen een viertal jaar verblijft en kan rekenen op de goede zorgen van het personeel.

Op donderdag 25 juni werd Marie-Louise door burgemeester Jos Sypré in de bloemetjes gezet, in beperkte familiekring en in aanwezigheid van medebewoners en personeel van het woon-zorgcentrum. Cava, koffie en taart ontbraken niet. (WV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier