Afspanning 'De Tijger' opende in 1901 de deuren. Marie-Jeanne Depre, haar familienaam vermelden is eigenlijk overbodig, volgde haar grootouders en ouders op en staat inmiddels zelf al 59 jaar achter de toog. Het café, de sfeer en de goedkope pintjes uit de fles zijn een begrip in de regio.

Na elke gemeenteraad zakte het merendeel af naar Marie-Jeanne om daar na te praten. Voor de 73-jarige kranige Marie-Jeanne is dit het lang verwachte afscheid en ze heeft er het zichtbaar moeilijk mee. Dat iedereen haar en het stemmige café zal missen is een feit.

Maar ook een feit is dat het gemeentebestuur het café én het bouwvallig gebouw middenin het dorp gedoogd heeft, uit respect voor Marie-Jeanne.

Laatste pintje

Nog dit voorjaar gaat het gebouw tegen de vlakte om plaats te maken voor het linkergedeelte van residentie De Zuiderzon. Dit bouwproject wordt gerealiseerd door Westhoekvilla's, die eerder tekende voor Het Zonnehof en De Zonneberg (beiden Noordstraat Aartrijke).

En Marie-Jeanne heeft daar een nieuw onderkomen. Van vrijwilligerswerk in het toekomstige buurthuis De Post is echter dan toch geen sprake. Vanavond zal zowat het voltallige schepencollege, harmonie Sint-Cecilia, een lokale DJ en de helft van het dorp een afscheidsbezoekje brengen aan Marie-Jeanne.

Marie-Jeanne staat er al 59 jaar achter de toog. © Kurt Vandemaele

"Het is uiteraard een particulier gebeuren, waarin wij als gemeente niets officieels kunnen doen. Maar ook wij gaan nog eens een laatste pint drinken bij Marie-Jeanne", zegt burgemeester Daniel Vanhessche. ,,En natuurlijk weten we niet welke opkomst er te verwachten is, daarom zullen we uit alle veiligheid dit gedeelte van de Dorpsstraat afsluiten voor het verkeer. En hopelijk krijg Marie-Jeanne het afscheid dat ze verdient.''

(PA)

Lees ook de column van Kurt Vandemaele in de reeks caféklap.