Marie en Zora van Tielts eetcafé De QV: “Corona of niet, we wilden een eigen zaak”

Zora Van Nieuwenhuyse (links) en Marie De Cloet openden onlangs Eetcafé De QV maar moesten door corona de zaak na een goede twee weken alweer sluiten: "We beslisten al snel om voorlopig op takeaway over te schakelen. Zo kan iedereen toch al kennismaken met onze keuken." © foto WME
Redactie KW

Eetcafé De QV, de eerste gezamenlijke horecababy van Marie De Cloet en Zora Van Nieuwenhuyse, was nog geen drie weken open of moest alweer dicht door de tweede corona-lockdown. “Vraag ons niet hoe het allemaal loopt, dat wéten we nog niet.” De dames blijven echter niet bij de pakken zitten en bieden drie dagen per week meeneemgerechten aan. “Zo kan iedereen toch al kennismaken met onze keuken.”

Begin maart kondigden Stefanie De Coninck en Michaël Schoonaert aan dat Marie en Zora de nieuwe gezichten gingen worden van hun restaurant QV. “Mochten we toen geweten hebben wat we nu weten, zouden we langer getwijfeld hebben over een overname”, zegt Zora. “Allicht had de bank ons ook een halt toegeroepen. Maar we wilden zo graag een eigen zaak dat het er vroeg of laat toch zou van gekomen zijn.”

We zijn inmiddels acht maanden verder. Restaurant QV werd eetcafé De QV. Hoezo?

Marie De Cloet: “We kozen voor ‘De QV’ omdat iedereen in Tielt deze zaak al jaren zo noemt. We kozen voor het concept van eetcafé, omdat we ons daar volledig in herkennen. Ergens iets gaan drinken en à l’improviste beslissen om ook de inwendige mens te versterken, dat doen wij zelf heel graag. We kozen voor een beperkte kaart met eenvoudige, herkenbare en vooral lekkere gerechten zoals toatjespap, opgevulde gehaktbal met spinazie en ricotta, vispannetje, varkenswangetjes… Kortom voor elk wat wils.”

Hoe verliepen de eerste twee weken?

Zora Van Nieuwenhuyse: “Heel druk, vooral ‘s avonds. We zagen die periode heel weinig ons bed. Die tijdelijke sluiting hadden we wel kunnen appreciëren, had ze maar een week of vier geduurd. Perfect voldoende om nog aan een aantal zaken te sleutelen en wat beginnersfoutjes weg te werken. Tijdens een goed gesprek beslisten we al snel om op takeaway over te schakelen, vooral omdat daar veel vraag naar was door familieleden en vrienden die hier in die korte tijd nog niet geraakt waren.”

Ik laat me in veel horecazaken vertellen dat die omschakeling niet zo evident is als ze lijkt.

Zora: “Helemaal juist. De gerechten belanden niet meer op een bord maar in een of andere verpakking, daar moet je toch even over nadenken. Je wilt de klanten zo veel mogelijk comfort aanbieden in de hoop dat ze uiteindelijk genieten van je gerechten zoals je ze voor ogen hebt.”

We kozen voor ‘De QV’ omdat iedereen in Tielt deze zaak al jaren zo noemt

Marie: “We zijn eenvoudig begonnen, met twee gerechten, af te halen op woensdag- en vrijdagavond en zondagmiddag. In de eerste week kozen we voor lasagne en canneloni, schotels waarmee je niet veel verkeerd kunt doen. Vorige week stonden een vispannetje en varkenswangetjes op het menu. Deze week opteren we voor een Keetburger en een rodebietenburger voor wie geen vlees lust. Omdat aan die burgers niet zo veel werk is, verkopen we uitzonderlijk ook spaghettisaus.”

Zora: “Allemaal zaken die op onze kaart staan. Zo kan iedereen toch al kennismaken met onze keuken.”

Over leren gesproken: waar hebben jullie de horecastiel onder de knie gekregen?

Zora: “Euh… Ik ben nog maar net afgestudeerd als master in de klinische psychologie. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost om dat diploma te behalen, omdat ik vooral in de horeca aan de slag wou. Ik heb dan ook al een kleine tien jaar weekendjobs in een feestzaal, verschillende cafés en restaurants achter de rug.”

Marie: “Ik werkte enkele jaren in de keuken van het woon-zorgcentrum Deken Darras, stond achter de tapkraan van De Keet. De kneepjes van mijn huidige keukenjob, en alles wat erbij hoort, heb ik vooral geleerd bij Ma Kwizien, waarvoor ik hen nog altijd heel dankbaar ben. Als je de catering op een feest voor honderden genodigden moet verzorgen en er loopt iets mis, kan je niet zeggen: ‘Salut en de kost!'”

Hebben jullie veel werk gehad om dit pand volledig naar jullie zin aan te kleden?

Zora: “Binnen gebeurde de belangrijkste wijziging aan de toog, waar we de houtbekleding vervangen hebben door tegels.”

Marie: “Maar buiten hebben we veruit het grootste werk verricht. De tuin kreeg nieuwe grasmatten, we maakten achteraan een kinderhoek met een buitenkeukentje, waarvoor we het hout recycleerden van een wand die de kruidentuin van de vorige uitbaters afschermde. Er hangt zelfs een oud schoolbord dat mijn ouders nog recupereerden uit het vroegere college. Aangezien we zelf geen groene vingers hebben en allerminst efficiënt werken, waren we heel blij met de hulp van familie en vrienden.”

Marie, je zetelt voor meerderheidsfractie Iedereen Tielt in de gemeenteraad. Kan je dat engagement blijven combineren met De QV?

Marie: “Dat is alleszins de bedoeling. Ik wil trouwens ook de raad van bestuur van Zorg Tielt trouw blijven, want op die manier blijf ik enigszins betrokken bij de sector waarin ik zes jaar heb gewerkt.”

Valt een druk horecabestaan te verzoenen met een kinderwens?

Zora: “Die is er zeker. Aangezien wij niet per ongeluk zwanger kunnen raken, valt gezinsuitbreiding redelijk goed te plannen. (lacht) Maar bij die levensfase hebben we nog niet te veel stilgestaan. Laten we eerst maar onze draai vinden in De QV. Want iedereen die ons al vroeg hoe het loopt, moeten we hetzelfde antwoorden: ‘Dát wéten we nog niet’.”

Info: Meeneemgerechten bestellen kan tot 12 uur de dag voor afhaling op 0472 02 75 02 of via deqv@outlook.be. (TVW)

Privé

Marie De Cloet (29) en Zora Van Nieuwenhuyse (25) wonen in de Sint-Janstraat in Tielt.

Loopbaan

Marie was in het verleden als keukenmedewerkster in woon-zorgcentrum Deken Darras aan de slag, een job die ze combineerde met jongerencafé De Keet. Van daar ging het naar de zaal en vrij snel richting keuken van Ma Kwizien. Zora deed de voorbije tien jaar al heel wat ervaring op tijdens weekendjobs in tal van horecazaken.

Vrije tijd

In de zetel bekomen van de dagtaken, een glaasje drinken bij de collega’s van Den Arend en familie opzoeken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.