Mariakerke krijgt uitkijk- en rustpunt op het strand

Het is de bedoeling dat er banken en picknickplaatsen komen om van het rustpunt een trekpleister te maken. © gf
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Ter hoogte van de Dorpsstraat in Mariakerke plant Stad Oostende de bouw van een uitkijk- en rustpunt op het strand. Er komt een houten steiger van 41 meter lang met zitplaatsen en een picknickplek.

Aan de Dorpsstraat komen heel wat fiets- en wandelroutes van de stad samen. “De steiger zal aansluiting vinden met de zeedijk en het strand”, legt schepen van Openbaar Domein, Björn Anseeuw uit. “De constructie zal uit massief hardhout bestaan en biedt naast het inrichten van een picknickplek en het plaatsen van zitbanken, ook de mogelijkheid om er een infopunt te plaatsen.”

Unieke locatie

De fietsroutes ‘Eurovelo 4’, dat de Franse plaats Roscoff in Bretagne met Kiev in Oekraïne verbindt en de ‘Eurovelo 12’ dat Saxa Vord op de Shetland eilanden verbindt met Bergen in Noorwegen, passeren beiden Mariakerke. Daarnaast is de plek waar het uitkijk- en rustpunt komt het knooppunt waar het Groen Lint landinwaarts afbuigt. “Het is niet alleen een unieke locatie, maar ook een bijkomende troef voor het Groen Lint. Daarnaast is de Onze Lieve Vrouw-ter-Duinenkerk met het graf van James Ensor vlakbij. De site bevindt zich vlakbij familiehotel Vayamundo en het revalidatiecentrum BZIO en past volledig binnen het idee om Mariakerke tot een echt familiestrand te ontwikkelen”, aldus de schepen.

Landmark voor de kust

Volgens schepen Kurt Claeys, bevoegd voor Omgevingsvergunningen moet het uitkijk- en rustpunt een landmark voor Oostende en bij uitbreiding de kust worden. “We zorgen voor een rustpunt in de natuur”, reageert de schepen tevreden. “De steiger wordt ongetwijfeld een trekpleister voor fietsers en wandelaars die de Mariakerke als rustpunt uitkiezen om tijdens een fiets- of wandeltocht een hapje te eten en te rusten.”

Ondertussen werd het openbaar onderzoek afgerond. De werkzaamheden worden in het najaar van 2021 opgestart en tegen 2022 moet het uitkijkpunt voltooid zijn. De kostprijs van de steiger wordt geraamd op 500.000 euro. Een deel daarvan, 235.750 euro, wordt gesubsidieerd door Eurocyclo. Een ander deel, 47.150 euro, wordt door de Provincie West-Vlaanderen betaalt. De overige 220.000 euro zal door de stad betaalt worden. (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten