https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mariabeeldje in Kortrijk onthoofd door vandalen: “Gelukkig valt het nog te herstellen”

Het hoofdje van het Mariabeeld werd achtergelaten vlak bij het kapelletje. Ontwerper Andy Defoort wil het beeld opnieuw herstellen. © gf
Olaf Verhaeghe

Het kleine Mariabeeldje aan de Brugse Poort in Kortrijk werd onlangs door onbekenden een kopje kleiner gemaakt. Andy Defoort, de ontwerper van het bijzondere kapelletje waar het beeld in staat, is fel geschrokken, maar toont zich strijdvaardig. “Het is niet de eerste keer, maar gelukkig valt alles nog te herstellen”, zegt hij.

Het is allesbehalve een typische kapelletje aan de Brugse Poort in Kortrijk. In plaats van een klassieke gebouwtje huist het beeld van Maria met het kindje Jezus op de arm in een leeggehaalde boomstronk. Het kapelletje kwam er een kleine zes jaar geleden op vraag van priester Geert Goethals en werd ontworpen door Heulenaar Andy Defoort, bekend van Deuren Defoort uit Heule.

“Ik heb het destijds gemaakt uit een stuk kersenhout waarvan de kern helemaal vermolmd was”, vertelt Andy. “In die holte heb ik toen het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Groeninghe kunnen inwerken. Vroeger stond op dezelfde platas wel een traditioneel kapelletje, maar dat was helemaal vervallen geraakt.”

Helaas voor Andy en de omwonenden zijn begin deze week voor de tweede keer vandalen gepasseerd bij het Mariabeeldje. Het hoofd van het beeldje sneuvelde daarbij en werd achtergelaten bij het kapelletje. “Wie hier precies achter zit, weten we niet. Het heeft ook weinig zin om met beschuldigende vingers te wijzen”, aldus Andy. “Het enige wat we wel zeker weten is dat het beeldje oplapwerk zal nodig hebben. Gelukkig hangt het beeld zelf stevig vast aan het hout en valt alles nog te herstellen. Dat zullen we binnenkort doen.”

Eerder werd het Mariabeeldje wel al eens volledig meegenomen, en ook bloemen en kaarsen die soms bij het kapelletje werden achtergelaten, overleefden het vaak niet. “Eigenlijk vind ik dat wel triest. Moet echt alles van onze oude traditie voor de bijl?”, vraagt Andy zich af. “Gelukkig zijn er ook nog veel mensen die het goed voorhebben met het Mariabeeld en het kapelletje. Ook bij de stad. Zo werd, na een opmerking, een verkeersbord dat in het zicht en eigenlijk vrij dicht bij het hout stond, verplaatst. Laat ons hopen dat na het herstellen van het hoofd er zich geen problemen meer voordoen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.