Maria Vandersmissen mocht in Westervier voor het eerst in drie maanden naar buiten

Stefan Vankerkhoven

Woendagnamiddag 17 juni om 15 uur deed er zich eventjes een emotioneel moment voor aan de ingang van woonzorgcentrum Westervier in Sint-Kruis Brugge. Joyce Desmet kon haar 90-jarige oma Maria Vandersmissen meenemen voor een uitstapje en familiebezoekje. Drie maanden lang mocht deze hoogbejaarde dame omwille van de lockdown het rusthuis niet uit.

Maria Vandersmissen (90) woont sinds september 2019 in woonzorgcentrum Westervier. Ze is afkomstig uit Antwerpen, maar belandde in het mobilisatiejaar 1939 in Brugge. Tijdens haar actieve carrière werkte zij decennialang in de Brico in Sint-Kruis. Ze woonde al enige tijd in Torhout, maar na een ziekenhuisopname belandde ze in Westervier.

“We hebben een moeilijke drie maanden achter de rug. Want toen corona uitbrak, moest mijn oma van kamer verhuizen. De cohorte-werking kwam in voege. Oma werd positief getest op covid-19, maar vertoonde geen ziektesymptomen”, vertelt kleindochter Jill Desmet (43), die in ‘t Veldzicht, een dagcentrum voor mensen met een beperking in Sint-Kruis werkt.

Sterke madam

“Gelukkig is oma niet ziek geworden, inmiddels is zij al twee keer negatief getest. Ik ben haar afwisselend met mijn mama, na mijn werk, gaan bezoeken. Zo kreg oma elke dag iemand van de familie te zien. We mochten niet binnen, maar stonden aan het raam van het woonzorgcentrum. Met gebarentaal en een bord met stiften communiceerden wij. Pas de voorbije twee weken konden we op het terras van het woonzorgcentrum, op veilige afstand, met hekkens om contact te vermijden, met elkaar praten. Dat deed deugd, want behalve een knuffel aan haar familieleden miste oma vooral de buitenlucht. Ze zat echt drie maanden binnen opgesloten. Maar oma is en sterke madam! Ze doorstond alles goed!”

https://www.youtube.com/watch?v=6t39UANPcX0

Dinsdagnamiddag kwam voor de familieleden van de bewoners van Westervier een verlossende email van de directie van het woonzorgcentrum. Na afspraak konden familieleden bewoners in veilige omstandigheden afhalen voor een wandeling of familiebijeenkomst.

Pizza

Jill Desmet nam haar oma in de auto, veilig met mondmaskers aan, voor een ritje rond Brugge. “Zo kon zij met haar eigen ogen zien hoe Brugge de voorbije jaren veranderd is. We zijn ook eens langs haar vroegere werkplek, de Brico in Sint-Kruis, gepasseerd. Nadien volgde bij mij thuis, in de veranda, een koffie. Met handgel binnen bereik. Oma kon genieten van verse framboosjes uit mijn eigen tuin. En voor de terugkeer naar Westervier stond haar favoriete gerecht op het menu, waarnaar ze al zo lang verlangde: een pizza!”, besluit Joyce Desmet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier