Maria Vandenborre en Eric Cnockaert delen al zestig jaar lief en leed

We herkennen v.l.n.r.: Wim Mahieu, Veerle Cnockaert, Thibo Mahieu en vriendin Lise, schepen Lynn Callewaert en vooraan het diamanten echtpaar. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Schepen Lynn Callewaert ontving het echtpaar Eric Cnockaert en Maria Vandenborre naar aanleiding van hun zestigjarig huwelijk. Zij kregen enkele geschenken aangeboden door de stad en een brief van de koning en koningin.

Maria Vandenborre werd geboren op 5 oktober 1940 in Hulste. Zij is de vierde dochter in een gezin met vijf dochters. Maria ging tot haar veertien jaar naar school en trok een jaar naar Doornik om Frans te leren. Vanaf haar vijftiende werkte zij als helpster in het ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk.

“Zowel in Doornik als in Kortrijk bleef ik inslapen en kwam maar één keer per week naar huis. Ik werd daar echt gevormd en heb zeer mooie herinneringen aan die tijd”, vertelt Maria. Daarna begon ze als stikster bij Neirinck-Holvoet in Lendelede tot Eric zelfstandig werd. Daarna bleef zij thuis om te helpen bij de boekhouding in de zaak van haar man en om de zorg voor het gezin op te nemen. Maria heeft groene vingers en houdt van tuinieren.

Eric werd geboren op 29 mei 1938 in Moorslede als tweede in een gezin met drie zonen. Hij studeerde mechanica in de vakschool in Roeselare tot aan zijn 17 jaar en begon onmiddellijk daarna als onderhoudsman bij weverij Jonk-Vansteen in Roeselare.

Ontmoeting in Dadipark

“Werk zoeken ging toen vrij gemakkelijk, ik kon rechtstreeks van school beginnen in het bedrijf”, zegt Eric. Hij deed tijdens zijn carrière zijn militaire dienstplicht in Spich in Duitsland. Na 10 jaar bij Jonk-Vansteen werd hij zelfstandig installateur van sanitair. In zijn vrije tijd fietste Eric bij de fietsclub in Hulste. “Samen met mijn grootvader. Hij stippelde de ritten uit en legde die al eens af met de auto om te zien of alles veilig en bereikbaar was.”

Hoe Eric en Maria elkaar leerden kennen, is een fijn verhaal. Op een dag reed Maria, toen 18, samen met haar jongste zus Magda en enkele vrienden en vriendinnen naar het speelplein in Dadizele, later Dadipark. “Op diezelfde dag was Eric, toen 20, daar ook aanwezig met een vriend. We raakten met elkaar aan de praat en spraken de week nadien weer af met Eric en zijn vriend”, vertelt Maria. “We kwamen door vertraging een uur te laat. De vriend van Eric die voor Magda gekomen was, was al vertrokken. Eric had wel op mij gewacht.”

Vanaf toen legde Eric heel veel kilometers af met de fiets van Moorslede richting Hulste. “Later deed ik dat met mijn brommer. Op het moment dat mijn brommer kapot was zei ik ‘nu is het genoeg met dat over en weer gerij, we gaan trouwen”, lacht Eric.

Ze trouwden op 28 september 1960 in het gemeentehuis van Hulste. Het feestmenu bestond uit huwelijksbootjes (vol-au-vent in een videekoek, red.) en varkensgebraad. Na het eten speelde een dansorkest.

6.000 stappen per dag

Het gezin is intussen uitgebreid met dochter Veerle en kleinzoon Thibo. Eric ging Thibo steevast afhalen van school en ging vaak samen met hem fietsen. Eric en Maria houden ervan om te wandelen, in de Gavers of in het Vlaspark in Kuurne. Bij mooi weer wandelen ze dagelijks 5 km. Hun doel is gemiddeld 6.000 stappen per dag te zetten. Daarnaast houden ze van terrasjes doen, activiteiten bijwonen in de Rijstpekker, naar het senioren- en welzijnsfeest gaan.

“We zijn ook hele sociale mensen die graag bezoekjes brengen aan vrienden in het dorp of in de woon-zorgcentra”, zegt Maria.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier