Maria uit Roeselare mocht honderd kaarsjes uitblazen

De 100-jarige Maria Eecloo poseert samen met dochter en schoonzoon en schepen Marc Vanwalleghem en schepen Bart Wenes. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Maria Eecloo vierde in wzc De Waterdam haar 100ste verjaardag. Haar enige dochter Christine en schoonzoon Jozef Ameele bevestigen het: Maria is een gelukkige eeuwelinge.

“Ons moeder is thuis in Torhout op 27 juli 1919 geboren”, zegt haar enige dochter Christine. Camiel (+) was haar enige broer en Margriet Dekeyzere (+) haar halfzus. Na de lagere school werkte ze achtereenvolgens in een champignonkwekerij, daarna ging ze als poetshulp aan de slag in het klooster van de Grauwe Zusters, nadien als kapster bij Frans Spelier om tenslotte het huishouden te doen.”

De ‘boekskes’

Maria trouwde in 1948 met Maurice Anne en woonde met hem in de Weststraat. Maurice verkocht stoffen voor kledij-ontwerp bij particulieren. Hij overleed in 1993. Maria trok in bij haar dochter Christine en schoonzoon Jozef in de Gitsestraat. Dit gezin bleef kinderloos. De eeuwelinge hielp mee in het huishouden. Ze deed de boodschappen en dat gebeurde meestal in het gezelschap van Micky, een dwergpoedeltje. Tussendoor vond ze de tijd om naar de Nieuwe Beiaard te trekken voor een wafel of een pannenkoek met een tas koffie. Ze was een fervent lezer van de ‘boekskes’ en volgde gepassioneerd verschillende soaps op tv.

Zes jaar geleden is ze gevallen. Verdict: heup gebroken, naar het Stedelijk Ziekenhuis voor een nieuwe heup, een delicate ingreep op die leeftijd. Er volgde nog een revalidatie in Menen. Op aandringen van haar huisdokter werd ze na de revalidatie opgenomen in wzc De Waterdam waar ze zich vrij goed en vlot heeft aangepast en waar ze deelnam aan de vele georganiseerde activiteiten.

Na één jaar verblijf doken er hartproblemen op en Maria kreeg een pacemaker ingeplant. Ook deze ingreep is vlot verlopen en zorgde voor nieuwe moed.

“Elke dag zonder uitzondering komen we haar anderhalf uur bezoeken”, aldus schoonzoon Jozef. “We hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Maria heeft altijd eenvoudig geleefd, ze is een optimist. Zijn dat twee eigenschappen voor een lang leven? Dat geldt zeker voor Maria die nog altijd mooi verzorgd en netjes opgemaakt voor de dag komt.”

Felicitaties waren er op haar verjaardag van schepen Vanwalleghem namens de stad en de provincie en van Bart Wenes namens het Zorgbedrijf en het koningshuis. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier